Hlavní obsah

Van Persie věří, že ho spoluhráči vezmou na ramena jako Maradonu

JOHANNESBURG

Nizozemský fotbalista Robin van Persie netají svůj velký obdiv k Diegu Maradonovi. Před nedělním finále světového šampionátu sní o tom, že ho po zápase spoluhráči vezmou s vítěznou trofejí na ramena podobně jako legendárního Argentince po titulu v roce 1986.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nizozemský útočník Robin van Persie (vpravo) se raduje s trenérem Bertem van Marwijkem.

Článek

Van Persie připustil, že o finále mistrovství světa od malička snil. "Byl jsem zvyklý sledovat ve finále jiné týmy, ale teď v něm budu já. Nevím, jaký je to pocit vyhrát finále, ale mám doma ve svém pokoji opravdu velkou fotku Maradony, držícího trofej pro světové šampiony. Spoluhráči ho nesou na ramenou a on se šťastně směje. Pokud vyhrajeme, chtěl bych si nechat udělat stejnou fotku," prohlásil Van Persie.

Nizozemci postoupili do finále potřetí v historii a budou usilovat o premiérový titul. Slavná generace 70. let minulého století dvakrát po sobě skončila těsně pod vrcholem na stříbrné příčce.

"Je těžké se vyrovnat s tím tlakem, protože musíte bojovat s těmi vzpomínkami na léta 1974 a 1978. Byli to úžasní hráči, přesto to nedokázali. My teď máme šanci toho dosáhnout a musíme si s tím poradit lépe než oni," řekl útočník londýnského Arsenalu.

Za velkou zbraň současného nizozemského týmu považuje týmový duch. "Je neuvěřitelný. Pokud byste umístili do našeho hotelu kameru, viděli byste, že se každý hráč baví s každým a všichni navzájem vtipkují. Každý z nás se snaží pracovat pro společný úspěch," dodal.

Reklama

Související témata: