Hlavní obsah

I bez rutinérů Kloseho, Lahma a spol. němečtí mladíci Uruguay porazili a bronz obhájili

PORT ELIZABETH

V sestavě plné mladíků, v níž absentovali rutinéři Klose, Podolski i kapitán Lahm, nakonec Němci nadšeně bojující a ohromně motivovanou Uruguay přece jen v dramatické a fotbalově nesmírně vzrušující partii 3:2 udolali a bronz z posledního mistrovství světa u nich doma obhájili. Jihoamerické zklamání bylo naopak obrovské, neboť po šedesáti letech se jim medaile vnucovala, ale osm minut před koncem o ni po trefě Khedira nešťastní Forlán, Suaráz a spol. přišli.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Fotbalisté Německa se radují z vítězství nad Uruguayí a zisku bronzových medailí z MS v Jihoafrické republice.

Článek

Těžko soudit, zda Lahm, Podolski a Klose na tom byli tak, že skutečně nastoupit nemohli, nebo zda z nich trenér Löw po prohrané bitvě o finále cítil tolik frustrace, že je do duelu o bronz raději vůbec nepostavil. Každopádně v sestavě chyběli, stejně jako se v německé bráně neobjevil ani Neuer.

Korekce, které Němcům pomohly

Zásahů do ustálené sestavy až příliš, ale tah to byl od německého kouče výtečný, neboť jeho mladé, po úspěchu dychticí mužstvo si z jihoamerického protivníka vůbec nic nedělalo, natož aby snad z něho nějaký respekt mělo. A to přesto, že Uruguay nastoupila v plné síle, protože distancovanému „volejbalistovi“ Suárezovi už trest vypršel a i zraněný kapitán Lugano se do sestavy také vrátil.

Jorge Fucile z Uruguaye (vlevo) bojuje o míč s Marcellem Jansenem z Německa v utkání o 3. místo na MS v Jihoafrické republice.foto: Reuters/Marcos Brindicci

V úvodu sice Němci ještě dovolili Forlánovi uvést střelami z trestných kopů do stavu pohotovosti brankářského veterána Butta, po deseti minutách však začali hrát oni. Pohybem, rychlostí, dravým tahem na bránu, ale i důrazem v osobních soubojích měli navrch a dokonale rozebírali soupeřovu obranu. Friedrich ještě hlavičkoval do břevna, šampionátový objev Müller však v 19. min. už skóre otevřel. Bombu Schweinsteigera totiž Muslera neudržel a Müller, jenž Němcům v semifinále proti Španělům moc a moc chyběl, nezaváhal.

Německý fotbalista Thomas Müller (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči Masutem Özilem (vlevo) a Bastianem Schweinsteigerem z branky.foto: Reuters/Ina Fassbender

Euforii ztrestal Cavani

Německé řady ovšem zaplavila po vedoucím gólu až přílišná euforie násobená touhou přidat druhou branku, za což Löwovi svěřenci zaplatili. Provizorní kapitán Schweinsteiger se totiž nechal na půlící čáře lacino obrat o balón D. Perézem, ten poslal kolmicí dopředu Suáreze a uruguayský čtvrtfinálový spasitel už jen vyzval Cavaniho, aby skóre srovnal.

A Němcům mohlo být ještě hůř, neboť Jihoameričané vysloveně čekali na rychlé, přímočaré a hlavně smrtelně nebezpečné výpady. Tři minuty před přestávkou se po jednom z nich ocitl Suárez tváří v tvář Buttovi, ale svou obrovskou šanci spálil.

Floránova gólová paráda

Hned po půli ale nadšeně bojující a obrovsky motivovaní Jihoameričané přece jen obrat dokonali. Suárez sice ještě šanci promarnil, ale Florán skóre i průběh střetnutí otočil. Parádně se položil do centru Arévala Riose a po míči odrážejícímu se od země do sítě se natahoval Butt marně.

Fotbalisté Uruguaye se radují z branky Diega Forlána (vlevo) v utkání MS o třetí místa proti Německu.foto: Reuters/Carlos Barria

Gard se obrátil. Ve skóre i ve hře. Dotahovat a spoléhat na rychlé protiútoky museli pro změnu Němci.

Zase až tak dlouho čekat nemuseli, neboť už po pěti minutách hlavičkující Jansen vyrovnal a dal tak duelu o bronz novou gradaci, náboj a spád. Šance se střídaly před oběma brankami, drama vrcholilo, rozhodnout mohly oba týmy.

Khedirova vítězná tečka

Až osm minut před koncem rozřešil bronzový rébus  hlavičkující Khedira. Po jedenáctém německém rohu k němu doputoval baĺónm od nešťastníka Lugana a on lobem přehodil všechny včetně gólmana Muslera.

Němečtí mladíci tak obhájili bronz z posledního šampionátu u nich doma, Jihoameričané ani po šedesáti letech medaili nezískali. Trestný kop Forlána razítkující v nastaveném čase břevno pro ně představoval hodně hořkou tečku za celým šampionátem, neboť jim nepřinesl ani prodloužení, natož pak vysněný třetí stupínek.

<tbody></tbody><tbody><tr class="highlight"><td><strong>Zápas o třetí místo na fotbalovém mistrovství světa </strong></td></tr><tr class="invert"><td><strong>Uruguay - Německo 2:3</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky:</strong> 28. Cavani, 52. Forlán  - 19. Müller, 56. Jansen, 82. Khedira.<strong> Rozhodčí: </strong>Archundia (Mex.) - Vergara (Kan.), Torrentera (Mex.). <strong>ŽK:</strong>  D. Peréz - Aogo, Cacau, Friedrich.<strong> Diváci:</strong> 36 254<strong>. Poločas:</strong> 1:1.</td></tr><tr><td><strong>Uruguay: </strong>Muslera - Fucile, Lugano, Godín, Cáceres - M. Pereira, Pérez (77. Gargano), Arévalo Ríos - Suárez, Forlán, Cavani (88. Abreu). Trenér: Tabárez.</td></tr><tr><td><strong>Německo:</strong> Butt - Boateng, Friedrich, Mertesacker, Aogo - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil (90.+1. Tasci), Jansen (81. Kroos) - Cacau (72. Kiessling). Trenér: Löw. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: