Hlavní obsah

Tvrdost? Brutalita? Karty? Náš styl fotbalu to není, hájil se kouč poražených oranjes

JOHANNESBURG

Schytává to ze všech stran. Nikoli však proto, že ani on nedovedl nizozemskou oranžovou družinu k vysněnému zlatu, ale pro fotbal, který svým svěřencům ve finálové partii se Španělskem naordinoval. Plný nevybíravých faulů, přehnané tvrdosti, žlutých karet a dokonce i červené pro Heitingu. „Některé fauly byly skutečně strašné, ale oboustranně. Náš styl to není, náš druh fotbalu tuplem ne,“ hájil se ale kouč poražených finalistů Van Marwijk.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Sudí Howard Webb podle nizozemského kouče zápas nezvládl.

Článek

Před šestatřiceti lety je ve finále připravili o zlato Němci. Čtyři roky poté je o triumf obrali Argentinci. Teď do třetice Španělé. Holandské finálové prokletí pokračuje...

Museli bychom mít top den, uznal Van Marwijk

„A přitom jsme byli tak blízko. I po vyloučení Heitinga jsem věřil, že prodloužení dotáhneme k penaltovému rozstřelu a teprve v něm se rozhodne. Jenže jsme dostali gól, jemuž měl podle mého předcházet náš rohový kop. Tím ale nechci snižovat výhru Španělů. Vyhráli zaslouženě, protože v posledních letech jsou nejlepší fotbalovou zemí na světě. My bychom potřebovali mít top den, abychom je porazili,“ analyzovat nizozemský kouč Van Marwijk finálovou partii a netajil, že velká hořkost v něm zůstává.

Kouč Nizozemců Bert van Marwijk si posteskl i na sudího Webba.foto: Reuters/Michael Kooren

Sudí byl ovlivněný. Pískal jim Švýcary, nadhodil kouč

I třeba z anglického sudího Webba... „Nemyslím, že řídil zápas dobře. Soudcoval první zápas Španělů tady v Africe, který se Švýcarskem prohráli. A Španělé vinili z porážky právě jeho. Však to i před finále připomínali, četl jsem to! Jsem si jistý, že právě výkon v zahajovacím utkání jeho rozhodování ve finále ovlivnil,“ meditoval trenér „oranjes“, ale aby snad nebyl považován za plačku, hned dodával: „Dovolte mi ale jasně říct jedno – finále vyhrál lepší tým.“

Už před finále se nechal Van Marwijk slyšet, že vyhraje mužstvo, které dá první gól. Jeho proroctví se naplnilo. „Bohužel jsme to štěstí neměli, i když Robben obrovskou šanci rozhodnout měl. Pak bychom mohli škrtnout prodloužení i případný penaltový rozstřel, k němuž se schylovalo,“ litoval Van Marwijk zahozené šance legionáře ve službách mnichovské Bayernu Arjena Robbena po hodině hry.

Ve finále se hodně jiskřilo...Španěl Puyol si za faul na Robbena vysloužil žlutou.foto: Reuters/Marcos Brindicci

„Nevím, zda by byl penaltový rozstřel vzhledem k průběhu zápasu spravedlivý, ale pravdou je, že na soupeře jsme byli velice dobře připraveni. Hlavně takticky,“ dodával.

Brutálně hráli i Španělé, vždyť šlo o finále

Invektivy, zda součástí taktiky byla i tvrdá a mnohdy až brutální hra jeho svěřenců a zda hráčům dal úkol, aby Španěly rozkopaly, ho nadzvedly. „Šli jsme do zápasu s tím, že budeme hrát krásný fotbal, ale měli jsme proti sobě velice dobrého soupeře. A šlo o finále, kde pracuje spousta emocí, protože všichni chtějí vyhrát. A i já vyhrát chtěl. Třeba i za cenu toho, že krásný fotbal hrát nebudeme,“ hájil se nizozemský trenér.

A samozřejmě se vehementně bránil obvinění, že by tvrdost přeháněli jen jeho hráči. „Neanalyzoval jsem ještě zápas u videa, ale připouštím, že některé zákroky byly strašné. Ovšem oboustranně, protože i Španělé se jich dopouštěli. Politováníhodné, ale náš styl ani druh fotbalu to není,“ zastával se svých svěřenců, kteří si z duelu o zlato odnesli devět žlutých a jednu červenou kartu a přesto ani při třetím finálovém pokusu na zlato nedosáhli.

Reklama

Související témata: