Hlavní obsah

Kalouda: Štěstí a radost trošku remíza tlumí

OTTAWA

Prvním střelcem fotbalové dvacítky na mistrovství světa v Kanadě byl Luboš Kalouda. Záložník Brna v 56. minutě úterního utkání proti KLDR napřáhl a po parádní ráně z pětadvaceti metrů mohl zvednout ruce radostí nad hlavu. „Je to příjemné, zvlášť když nastupuju k prvnímu zápasu na mistrovství světa,“ byl po zápase spokojený Kalouda.

Článek

Radost mu mohl kazit jen závěr, kdy Korejci vyrovnali na 2:2. „Štěstí a radost trošku remíza tlumí. Docela mě to mrzí, ale máme před sebou poslední zápas s Panamou. Ten musíme zvládnout a jít dál,“ přemýšlí už o posledním utkání ve skupině dvacetiletý středopolař.

Panamu v úterý převálcovala Argentina 6:0 a ukázala tak, že páteční soupeř Česka by neměl být nerozlousknutelným oříškem. „Věřím, že na výhru máme. Mančaft je silný natolik, aby postoupil dál,“ je optimistou Kalouda. Přesto není nic jistého a postup v kapse zatím není. „Psychika bude hrát roli, ale na to se nesmíme ohlížet. Když každý podáme kvalitní výkon, tak nemáme problém a měli bychom jít dál,“ věří v síly týmu záložník.

Kalouda se do statistiky utkání zapsal v 56. minutě, kdy si potáhl míč po levé straně a přízemní střelou z pětadvaceti metrů nedal brankáři šanci. „Mám rád střely z dálky, tak se o ně pokouším v každém zápase. Je to pak už o štěstíčku, jestli střela spadne do branky nebo ne. Já jsem ho měl a jsem za to strašně rád.“

Přitom v prvním poločase to z českého pohledu příliš optimisticky nevypadalo. Korejci vedli trefou svého kapitána Kum Ila a Češi se slabé hře soupeře přizpůsobili. „V prvním poločase jsme soupeři povolili hrát a to byla největší chyba. Vázla komunikace, špatně jsme se pohybovali, napadali. Jak necháte takovému soupeři prostor, tak je to špatné. Jsou natolik vyspělí, že si míč rozdají a my pak jen běháme,“ kritizoval výkon v první půli Kalouda.

V poločase si ale mladíci vše v šatně vyříkali. „O přestávce bylo v kabině trošku dusno. Vždycky když mančaft nešlape, tak je potřeba vytknout chyby. Jsem rád, že jsme zápas dotáhli k remíze. Po špatném prvním poločase jsme za bod rádi,“ řekl Luboš Kalouda a ihned dodal, že přeci jen výsledek mohl být lepší. „Jsou to určitě i pocity zklamání, když dostaneme gól v poslední minutě z penalty. Ale to je fotbal a musíme makat dál,“ uvědomuje si Luboš Kalouda.

Postup do osmifinále světového šampionátu mohou čeští mladíci potvrdit v pátek, kdy se od 23:00 SELČ v Montrealu utkají s Panamou.

Reklama