Hlavní obsah

Čekali jsme větší kolotoč, shodli se po čtvrtfinále mladíci

EDMONTON

Nejlepšího výsledku v historii dosáhli čeští fotbalisté do 20 let na mistrovství světa v Kanadě. V sobotu vyřadili Španělsko po pokutových kopech a jako první výběr v historii českého a československého fotbalu postoupili do semifinále šampionátu. „Vezeme se na vítězné vlně. Jsem z toho až dojatý,“ říkal po zápase útočník Martin Fenin.

Článek

Čeští mladíci byli proti favorizovaným Španělům většinu utkání pod tlakem, ale dokázali otupit jejich největší zbraň - křídelní hru. „Trenér nás upozorňoval na levého založníka Capela, přes kterého Španělé hrají. Takže jsme měli víc obranných úkolů,“ popsal defenzivní taktiku obránce Ondřej Kúdela.

Loňští mistři Evropy kategorie do 19 let ale neměli tak drtivý tlak, jak se očekávalo. „V poločase jsme si v kabině říkali, že to vůbec nejsou ti Španělé, se kterými jsme hráli v přípravě. Řekli jsme si, že jestli je dneska neporazíme, tak už nikdy,“ poznamenal Luboš Kalouda. „Čekali jsme, že to bude větší kolotoč. Měli jsme z nich respekt a byli jsme zaskočení, že jim to tolik nešlo, dodal Tomáš Pekhart.

Španělé stejně jako Češi hráli v osmifinále prodloužení a také se museli do Edmontonu stěhovat. „Řekl bych, že byli ze začátku unavení z osmifinále s Brazílií. Byla na nich vidět nervozita, moc se jim nechtělo. Navíc jsme jim zápas znechutili důsledným bráněním,“ všiml si Kúdela.

Po bezbrankových devadesáti minutách mohl favorit balit kufry už v prodloužení. Odražený míč parádně trefil z hranice pokutového území Luboš Kalouda. „Když se takhle odrazil a navíc gólman ležel, tak jsem musel střílet nahoru. Napálil jsem to a jsem rád, že to byl gól,“ popsal svoji trefu brněnský záložník. Kalouda skóroval na turnaji už potřetí.

Sedm minut po českém gólu přišlo vyrovnání. Střela střídajícího Buena se odrazila od tyčky k neobsazenému Juanu Manuelu Matovi a ten bez problémů uklidil míč do prázdné branky. „Tyčky hodně zvonily. Mrzí nás, že se míč po třetí tyčce odrazil před dobíhajícího hráče. Já jsem střelu viděl pozdě. Nestihl jsem se odrazit a vyrazit míč,“ popsal vyrovnávací gól brankář Radek Petr.

Pekhart chtěl zaváhání s Japonskem odčinit

Čeští mladíci se ovšem tvrdým direktem nenechali srazit na kolena a dovedli utkání k penaltovému rozstřelu. V něm už vyřadili v osmifinále Japonsko. „Věřili jsme si, po Japonsku jsme už věděli, jaké to bude,“ byl optimistou Ondřej Kúdela. Nejen on měl obavy, když si míč ve čtvrté sérii vzal Tomáš Pekhart.

Útočník Tottenhamu jako jediný český fotbalista v osmifinále zaváhal, tentokrát bezpečně proměnil. „Jsem typ, který chce neproměněnou penaltu co nejdřív napravit. Rovnou po zápase s Japonskem jsem trenérovi i klukům říkal, že příště bych šel znovu kopat. Proti Španělům jsem ji kopnul jako v osmifinále, akorát se ke mně přiklonilo štěstíčko. Věřil jsem si,“ nechal se slyšet Pekhart.

Čeští mladíci postupem do semifinále překonali výkon svých předchůdců z let 1983 a 2001, kteří vypadli ve čtvrtfinále. „Nevěřili jsme, že můžeme být mezi čtyřmi nejlepšími týmy na světě. O medaili se porveme,“ slibuje maximální nasazení v semifinále proti Rakousku Radek Petr.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.