Hlavní obsah

Soukup: Nechceme jet domů smutní bez medaile

EDMONTON

Historický postup mezi nejlepší čtyři týmy by pro české fotbalisty do 20 let nemusel být posledním úspěchem na mistrovství světa v Kanadě. V semifinále se ve čtvrtek v noci Češi utkají s Rakouskem a v případě výhry budou mít jisté stříbro. „Když nám tolik přálo štěstí a dostali jsme se až sem, tak bychom neradi skončili čtvrtí. A jeli domů smutní bez medaile,“ řekl trenér Miroslav Soukup.

Článek

Češi ve čtvrtfinále vyřadili favorizované Španěly, přestože loňští mistři Evropy do 19 let byli po většinu utkání lepším týmem. „Nebudu říkat, jak jsme byli dobří. Španělsko nás přehrávalo, mělo víc šancí. Třikrát nás tyč zachránila od inkasování. Štěstí se k nám přiklonilo velkou měrou a byl to spíš zázrak, že jsme nakonec ještě vedli,“ vzpomněl Soukup na gól Luboše Kaloudy z prodloužení.

Duelu dominovala trpělivá česká defenzíva. „Byli jsme připravení, že nemůžeme otevřít hru. Kluci hráli podle not, které jsem jim dal. Španělé měli sto dvacet minut na to, aby nám dali víc než jeden gól ze hry,“ odpověděl kouč na nářky svého španělského protějšku, že na hřišti chtěl jen jeden tým předvádět fotbal. „Hra se asi nemusela líbit, ale na to se historie nebude ptát. Chceme udělat co nejlepší výsledek. Aby se o českém fotbalu mluvilo znovu pozitivně. Tomu může dobré umístění na turnaji pomoct,“ věří Soukup.

Ne vždy vyhraje lepší tým 

O jeho svěřence je v Kanadě stále větší zájem, trenér si byl sílou týmu jistý už před startem šampionátu. „Byl jsem přesvědčený, že máme silné mužstvo. A musím říct, že máme štěstí,“ připomněl důležitou součást českého celku. „Smekám před hráči, kteří se nezaleknou. Dokázali jsme je přesvědčit, že ne vždycky vyhraje lepší tým. Fotbal nemá logiku a při dodržování taktických pokynů se dá uspět,“ uvědomuje si Soukup.

Uspět chtějí Češi pochopitelně i v dalším souboji, v noci ze středy na čtvrtek je čeká Rakousko. „Určitě se bude hůř hledat motivace na Rakousko, které dobře známe. Proti Americe hráli velmi dobře a mohli zvítězit i větším rozdílem. Byla by škoda, kdybychom se nepokusili si z Kanady odvézt jednu z medailí a nejlépe si zahrát finále mistrovství světa,“ řekl jednačtyřicetiletý kouč. „A zatím jsme na mistrovství světa nezahráli zápas, který by se nám herně líbil. A na který tým má,“ věří v další zlepšení Miroslav Soukup.

Reklama