Hlavní obsah

Nudné semifinále Evropanů se dá statisticky srovnat s tím „sexy“ jihoamerickým

EDMONTON

Dva protipóly přinesou čtvrteční semifinále mistrovství světa do 20 let v Kanadě. Zatímco souboj Chile s Argentinou je pro domácí novináře „sexy“, v duelu Rakouska s Českou republikou očekávají nudnou hru s minimem gólů. Pohled do statistik i nedávné historie ale tento názor nepotvrzuje.

Článek

Je pravda, že Češi s Rakušany nepředvádějí oslnivý fotbal plný narážeček jako Jihoameričané, jejich hra je založená na zodpovědné defenzívě. Přesto v jejich utkáních padlo prozatím na turnaji 22 gólů. Což je jen o jediný zásah méně, než kolik branek viděli fanoušci v utkáních Chile a Argentiny.

Přesto na Miroslava Soukupa neustále srší otázky, proč hrají jeho svěřenci tak defenzivně a jestli umějí víc útočit. Český kouč jen trpělivě stále dokola odpovídá. „Záleží na soupeři, co vám dovolí. A proti toptýmům jako jsou Argentina nebo Španělsko nelze hrát otevřenou partii. Mají kvalitnější hráče, což my musíme dohnat vhodnou a do puntíku splněnou taktikou.“

A jak se ukazuje, tu nejvhodnější zvolili Češi na každé utkání. Turnaj není dlouhodobá soutěž a i horší tým může být úspěšnější, než favorit. Což platilo ve čtvrtfinále. „Španělé měli sto dvacet minut na to, aby nám dali víc než jeden gól ze hry,“ odpověděl kouč na nářky svého španělského protějšku, že na hřišti chtěl jen jeden tým předvádět fotbal. „Hra se asi nemusela líbit, ale na to se historie nebude ptát,“ připomněl Soukup po vyřazení evropských šampiónů.

Chile na turnaji ještě neinkasovalo

Nyní je jisté, že o titul si v neděli v Torontu zahraje jeden z evropských týmů, kterým je neustále přehazována neatraktivnost. Je otázkou, které semifinále bude pro diváky zajímavější. Zda to „evropské“ v Edmontonu nebo torontský duel Chile - Argentina. Oba jihoamerické celky zatím na turnaji dohromady inkasovaly jediný gól, ten vstřelili obhájcům titulu Poláci v osmifinále. Chile na turnaji zatím v pěti duelech neinkasovalo. V lednu se oba celky rozešly v Asunciónu po bezbrankové remíze, naopak v loňském utkání Česka s Rakouskem v základní skupině ME 19 padly čtyři góly.

Jedinou statistikou, ve které mají Jihoameričané výrazně navrch, je poměr střel. Chile s Argentinou na branku soupeře vystřelily 91x oproti 65 pokusům Rakouska a Česka. Mimo tři tyče je poměr 86 ku 60. Evropané naopak zahrávali více rohových kopů (62 ku 49).

Tajenku, které semifinále přinese více gólů, rozluští čtvrteční duely. Jisté je, že důležitější než počet nastřílených gólů bude postup do finále. A jistota medaile, nejhůře stříbrné.

Reklama