Hlavní obsah

Výkon jako na EURO to nebyl. Na kvalifikaci s Dány se musíme zlepšit, uznával po ukrajinském testu Kadlec

Lvov

Uznával, že s podobným výkonem jako ve středeční přípravě proti Ukrajincům ve Lvově by česká reprezentace v zářijové kvalifikační premiéře v Dánsku jen těžko obstála. „Spokojenost sice může zavládnout s výsledkem a s tím, že jsme udrželi čisté konto, ale výkon jako na evropském šampionátu to rozhodně nebyl. Musíme se zlepšit. V ofenzívě a vůbec ve hře dopředu, v obraně ale také,“ glosoval bezbrankovou remízu legionář z Leverkusenu Michal Kadlec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kadlec (vlevo) a Tomáš Sivok vytvořili v reprezentaci opět stoperskou dvojici.

Článek

Přípravu na kvalifikaci jste zvládli a ve Lvově uhráli s Ukrajinci remízu, podobný výkon by však v zářijovém duelu v Dánsku asi těžko stačil.

Ukrajincům vyhovoval srpnový termín přípravy daleko víc než nám, protože jsou mnohem rozehranější. Vždyť oni už odehráli pět ligových kol a hráči kyjevského Dynama mají v nohách dokonce sedm soutěžních zápasů, což se samozřejmě muselo na hřišti projevit. Pro většinu z nás sezona ještě ani nezačala.

I navzdory tomu to ovšem ve hře vašeho týmu někdy až povážlivě skřípalo...

Sami víme, že nemůžeme být s hrou spokojeni, protože lze zahrát pochopitelně lépe, než ve Lvově. Třeba tak, jako jsme se představili na evropském šampionátu. Do kvalifikačního duelu v Kodani se proto musíme určitě zlepšit. Takže spokojenost může zavládnout s výsledkem a s tím, že jsme udrželi čisté konto a neinkasovali. Důležité to bylo hlavně proto, že jsme nechtěli dopustit, aby se opakovala loňská historie z přípravy v Norsku, kde nám zápas vůbec nevyšel.

Jak moc obtížné pro vás osobně bylo přeorientovat se z tvrdé přípravy, kterou jste ještě před pár dny v Leverkusenu absolvoval, do ostrého testu, jímž reprezentační duel ve Lvově byl?

Několik testů jsme sice v přípravě s Leverkusenem odehráli, ale nešlo o takový zápas, jako s národním týmem na Ukrajině. Každý z nás se s tím popral jinak, protože každý je momentálně v jiné fázi přípravy. Až postupně si všechno sedne, protože v sezóně už je akcent kladen na zátěž v zápasech a nikoli v trénincích.

Ukrajinský trenér Oleg Blochin dává dohromady nový tým a hledá nové útočníky. Jak moc nepříjemní ve vzájemné konfrontaci byli?

Věděli jsme, že Ukrajinci mají kvalitní ofenzivu, což dokazovali už na mistrovství Evropy a ve Lvově to stvrdili znovu. Pro naši obranu šlo v tomto směru určitě o kvalitní test před Dánskem, v němž jsme gól nedostali, což bylo důležité. I tak se musíme v obranné činnosti zlepšit, protože domácí se do šancí dostávali. Paradoxem proto nakonec bylo, že jsme mohli Lvov vyloupit, kdyby v závěru Petržela akci dotáhl, anebo hlavičkující Sivok trefil bránu.

Domácímu týmu chyběly hvězdy ještě nedávné minulosti Ševčenko a Voronin, ale jejich absence jako by nebyla znát. Naopak Ukrajinci byli bez nich živější, pohyblivější, mnohem aktivnější.

Těžko říci, to všechno se ukáže až v dalších zápasech, které na Ukrajince čekají. Pravdou je, že směrem dopředu hodně nepříjemní a nebezpeční v ofenzívě byli.

V reprezentaci jste opět nastoupil po boku Sivoka na místě stopera, kterého jste hrál i na evropském šampionátu, v Leverkusenu se však budete muset zase vrátit na kraj obrany. Nebude vám dělat tato neustálá změna problém?

Chvíli jsem si musel přece jen zvykat na místo na levém kraji obrany. Přece jen jde o něco jiného než o hru na stoperu. Je to víc o běhání, o kmitání po lajně nahoru dolů. Dva týdny mně trvalo, než jsem si zvykl a trochu se rozdýchal, ale teď už jsem v pohodě a na bundesligu, která nám začne příští víkend, jsem připravený.

Reklama

Související témata: