Hlavní obsah

S Dány se dá hrát, ujišťuje Sionko, muž z pamětní desky na Parken Stadionu

Kodaň

Na kodaňském Parken Stadionu nechal kus svého života. A také jméno, které bude v útrobách moderního stánku už navždy vyryto na pamětní desce fotbalistů, kteří nastoupili za FC Kodaň. „Spolu s Rakouskem a Spartou řadím Kodaň k tomu nejlepšímu, co jsem v kariéře zažil. Jak fotbalově, tak v běžném životě,“ vzpomíná Libor Sionko na své angažmá v období 2007–2010.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Jména českých legionářů Libora Sionka a Zdeňka Pospěcha už zůstanou navždy vyrytá v klubovně FC Kodaň.

Článek
Fotogalerie

Jenom před pár dny ohlásil konec kariéry a od té doby dělá tátu na plný úvazek. Dlouhou chvílí však rozhodně netrpí. Pomýšlel, že úvodní zápas české fotbalové reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa 2014 by byl ideální příležitostí k návštěvě Kodaně. Nakonec se však na duel v Dánsku bude koukat jen v televizi.

„Nemám čas. I do televizního studia mě zvali, ale nestíhám," usmívá se Libor Sionko, který v Kodani působil s dalším exsparťanem Zdeňkem Pospěchem. O dánském fotbale má stále dobrý přehled.

„V sobotu večer trochu favorizuji Dány, hlavně vzhledem k domácímu prostředí. Jinak je to však soupeř, který nám dlouhodobě vcelku sedí, dá se s nimi hrát. Podle mě to je remízový zápas," doufá Sionko. „Nejsem až takový optimista, že bychom naši skupinu vyhráli. Určitě však je v silách nároďáku, aby obsadil druhé místo a posunul se do baráže," věří.

Dánům bude chybět ikona ofenzivy Bendtner

Dánský fotbal je podle něj v jednom hodně podobný českému. „Dánský úspěch je především otázkou generací. Když se jim sejde, dokážou dojít daleko. Jako my, když jsme měli tým kolem Pavla Nedvěda. Když odešel, tak jsme přece jen trochu spadli níž. Ke cti Dánů slouží, že se nikdy nepropadají do podprůměru."

Na letošním mistrovství Evropy sice Dánové nepostoupili z těžké skupiny, zanechali však vynikající dojem. „Na šampionátu se jim právě všechno sešlo tak, jak má. Ale proti nám jim bude chybět Bendtner, což je pro ně velká nevýhoda. Je to ikona jejich ofenzivní fáze, jednoznačně dánský útočník číslo jedna. Místo něj sice dostanou šanci jiní, kteří se budou chtít ukázat, jenže pokud nedosáhnou jeho kvalit, může to být výhoda pro nás a já to i jako výhodu vidím," doufá Sionko.

I bez Bendtnera však Dánové pořád mají řadu hráčů nebezpečných pro Čechovu branku. „Upozornil bych na Krohn-Dehliho, který působí ve Španělsku. Mně se pak především líbí i přes svůj pokročilý věk Rommedahl, který je nesmírně rychlý a nevyzpytatelný. Dokáže vzít na sebe spoustu věcí a hlavně branky připravovat. Moc jich ale nestřílí."

Reklama

Související témata: