Hlavní obsah

VIDEO: Rosický a spol. trénovali v Manise na plácku mezi baráčky za doprovodu muezzina

Manisa

Slunce a příjemných sedmnáct stupňů nad nulou přivítalo české fotbalisty, když v úterý odpoledne přistáli na letišti v Izmiru a chystali se na přejezd do Manisy. Tady je ve středu večer od 19:15 SEČ čeká první letošní soupeř, Turecko. Předzápasový trénink si Rosický a spol. netradičně odbyli na základně Manisasporu a ne na hlavním stánku, kde se bude hrát.

Trenink Manisa

 
Článek

Stadión v Manise pro 12 tisícovek diváků, má být vyprodaný. Češi však o něm zatím jen slyšeli – poprvé si ho přijdou prohlédnout až dopoledne v den zápasu.

„Trochu nás to překvapilo, ale neměl by to být problém. Nebyli tady spokojení s kvalitou trávníku, tak ho vyměnili a požádali nás, abychom ho před zápasem šetřili. Proto trénujeme v centru Manisasporu," vysvětlil manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

„Problém to opravdu není. Jsme rádi, že nastoupíme na novém neponičeném trávníku. Třeba Španělé nebo Italové také hrají domácí zápasy v menších městech," poukázal trenér Michal Bílek.

Zato fotografové a kameramani se dali do klení. Kolem 19:00 místního času se jim hráči na spoře osvětleném plácku mezi baráčky ztráceli ve tmě a ani snažení muezzina svolávajícího k motlitbám z blízkého minaretu nemohlo jejich náladu vylepšit...

Kapitán poznává nové spoluhráče

Podstatné bylo, že nezabloudil kapitán Tomáš Rosický, který se vrací po půlročním zranění. Kouč spočítal, že záložník Arsenalu se v nároďáku nepotkal hned se sedmi hráči současného výběru.

„Některé kluky jsem opravdu pořádně neznal, poznat je musím hlavně na hřišti. Momentálně žádný zdravotní problém nemám, cítím se dobře. Vůbec se nemusím na hřišti šetřit, mám čistou hlavu. Když hraju, nic na mně nepoznáte," ujišťoval Rosický.

Turecký legionář Tomáš Sivok vysvětlil, že fotbal v této lokalitě strádá. „V Izmiru ani Manise momentálně není první liga. Proto tedy dali Turci mezistátní zápas sem, aby fanoušky zase trochu navnadili. Je to ale přátelák, mám pocit, že ho tady lidé moc neprožívají," poukázal stoper Besiktasu Istanbul.

Meduna na čestném místě

Kdo vejde do společenské části tréninkového centra, nemůže si hned na první fotografii ve vrátnici nevšimnout Michala Meduny. Vytáhlý útočník odešel do Manisasporu ze Sparty a v srpnu 2006 zkolaboval na hřišti kvůli vrozené srdeční vadě a musel ukončit profesionální kariéru. Turci si však cení, že svůj velký boj vyhrál a k fotbalu se pak vrátil alespoň v dresu Sokola Živanice.

Dodnes na Medunu vzpomínají, dres místního Vestelu oblékali také další exsparťané Petr Johana a Lukáš Zelenka.

Zápas Turecko – Česká republika se hraje ve středu od 19:15 SEČ, rozhodčí Kuipers (Niz.). Přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: