Hlavní obsah

Mohou z nás být hrdinové! vybízí Gerrard Angličany k tažení za úspěchem na MS v Brazílii

Londýn

Na velké mezinárodní turnaje už řadu let odjíždí angličtí fotbaloví reprezentanti s velkým očekáváním, vždy patří k okruhu favoritů, jenže domů se vracejí zklamaní s pocitem nenaplněných ambicí. Kapitán Albionu Steven Gerrard už nechce další rozčarování připustit a kromě samotné kvalifikace na MS v Brazílii pomýšlí také na výraznější úspěch na turnaji.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Steven Gerrard touží po úspěchu na MS v Brazílii.

Článek

Pohled na tabulku kvalifikační skupiny H ale naznačuje, že Anglii čeká ještě dost tvrdé práce, aby si místo v Brazílii vůbec vybojovala. Z druhé příčky ztrácí na Černou Horu, s níž se utká v kvalifikačním duelu v úterý, dva body. Tři body na ni ztrácí třetí Polsko, které má však o jeden odehraný zápas méně.

„Pro mě je z ryze osobního a sobecké hlediska absolutní nutností se na turnaj kvalifikovat. Jednak kvůli možnosti zahrát si proti nejlepším týmům a hráčům světa, a také kvůli tomu, že bude dál žít šance, že se vrátíme zpět jako hrdinové v dresu anglického národního týmu, což jsem nikdy nezažil," posteskl si Gerrard.

Tahoun Liverpoolu už s národním týmem absolvoval dva světové šampionáty a tři mistrovství Evropy, dohromady má na svém kontě 101 reprezentačních zápasů, ale výraznějšího výsledku se zatím nedočkal.

Byli jsme blízko, ale ne dost

„Samozřejmě o tom sním a jsem si jistý, že ne jen já. Už jsme byli i blízko. Penaltový rozstřel ve čtvrtfinále, to už jste opravdu blízko, ale ne dost. Nemám pocit, že bych na MS předvedl to, na co mám a myslím si, že ani nikdo jiný z téhle generace," nešetřil kritikou dvaatřicetiletý záložník.

„Když mluvíte s někým z týmu z roku 1990, řeknou vám, že jsou spokojeni s tím, kam se dostali, že odevzdali vše, co bylo v jejich silách a nemají čeho litovat. Já jsem vždy odjížděl z turnaje s výčitkami, že jsme se nedostali do semifinále nebo finále," srovnával svoji účast na velkých turnajích s reprezentačními předchůdci, kteří se v Itálii před třiadvaceti roky dostali do semifinále MS.

Rodák z Whistonu si ale moc dobře uvědomuje, že teď není na místě vyhlašovat cíle pro MS, když na tým Roye Hodgsona čeká kvalifikační dvojzápas se San Marinem a Černou Horou a obzvlášť duel v Podgorici bude pro boj o Brazílii dost možná klíčový.

„Bylo by školáckou chybou si myslet, že to pro nás bude v Černé Hoře jako procházka v parku. Je i mou zodpovědností postarat se o to, aby tenhle zápas nikdo z hráčů nepodcenil, protože nás čeká velmi těžké utkání v nepřátelské atmosféře," varuje Gerrard.

Obává se, že po vítězství nad Brazílií v přípravném utkání můžou být fanoušci i někteří hráči v příliš velké euforii: „V Anglii bývá nebezpečné, že po výsledcích jako proti Brazílii se nechává každý unést. Všichni už si myslí, že už máme místo na MS jisté."

Reklama

Související témata: