Hlavní obsah

VIDEO: Dánové hráli házenou, a ne fotbal, stěžují si naštvaní Bulhaři na rozhodčího

Kodaň

Suchou nit nenechali na tureckém rozhodčím Firatu Aydinusovi bulharští fotbalisté, kteří kvůli sporné penaltě v kvalifikačním duelu o mistrovství světa v Brazílii přišli o vítězství. Údajnému faulu na Dána Andrease Corneliuse v pokutovém území předcházelo podle nich Seveřanovo hraní rukou.

Penalta proti Bulharům

 
Článek

"Vím, že jsou Dánové silní v házené, ale myslel jsem si, že jsme hráli fotbal, a ne házenou," prohlásil na pozápasové tiskové konferenci bulharský trenér Luboslav Penev. "Bylo zcela jasné, že si hráč pomohl rukou v situaci, která vedla k pokutovému kopu. Když je soupeř lepší, tak nikdy rozhodčího nekomentuji, ale po tomto zápase musím říct, že sudí byl hrozný," dodal.

Penalta ho mrzela proto, že cítil, že výkon týmu by měl být odměněn třemi body. "Můžeme odjet s hlavou vztyčenou. Hráli jsme dobře, zejména ve druhé půli. Měli jsme více šancí, ale doplatili jsme na okamžik, který nebyl fér. Už jsme si ale zvykli na to, že sudí jdou často proti nám. O to větší motivaci budeme mít. Jsme stále druzí ve skupině, a to je nejdůležitější," dodal Penev, mezi jehož soupeře ve skupině patří i český tým, který z problematické penalty profitoval.

Oproti duelu s Českem bylo vše špatně

Také Dánsko však bylo z remízy zklamané, jelikož pro vývoj skupiny potřebovalo vyhrát, aby potvrdilo výhru nad Českem. Jenže úterní výkon byl slabší než v Olomouci. "Nejsme spokojeni. Velkou část zápasu to vypadalo, jako bychom byli vykolejení. Nemohli jsme se dostat do zápasu. Oproti duelu s Českem jsme dělali mnoho věcí špatně," hodnotil trenér Morten Olsen.

Nespokojen byl i přesto, že před tímto dvojutkáním měl za cíl zisk čtyř bodů, což se mu povedlo. "Jenže jsme počítali s tím, že remizujeme s Českem a porazíme Bulharsko. Je to trochu paradoxní, ale tento vývoj nám moc nevyhovuje," prohlásil Olsen, podle kterého remíza s Bulharskem výrazně snížila šance Dánů na postup. "Jak to vidím já, musíme vyhrát všech pět zbylých zápasů," dodal.

Zklamání je obrovské

Také dánští fotbalisté litovali toho, že i ve druhém domácím utkání kvalifikace jen remizovali. "Zbytečně si to sami komplikujeme. Tyhle doma ztracené body nás možná budou hodně mrzet," mínil Christian Eriksen.

"Zklamání je obrovské. Musíme si ale přiznat, že jsme v těch domácích zápasech nebyli dostatečně kvalitní. Sice jsme byli schopni dohnat bulharské vedení, ale ztratili jsme dva body," dodal Lars Jacobsen.

Ten se zapletl do gólové situace Bulharů, když na pravé straně společně s Dennisem Rommedahlem ztratili míč, a tím založili brejk soupeře. "Hrál jsem na Rommedahla, ale pak nevím, co se stalo. Taková chyba by se ale neměla v důležitém utkání stát. Byla to vlastně jejich jediná velká šance. Je to neomluvitelné a hloupé," kritizoval Jacobsen.

Za rozhodující ale Dánové považují vlastní špatnou efektivitu v útoku. "Bylo to podobné jako při bezbrankové remíze s Českem. Měli jsme více ze hry, i šance, ale nebyli jsme schopni je proměnit," řekl záložník William Kvist.

Reklama

Související témata: