Hlavní obsah

FIFA při mistrovství světa v Brazílii rozdělí více než sedm miliard korun

Costa do Sauípe

Vedení českého fotbalu může účastnickým zemím na MS v Brazílii jen tiše závidět. Prémie pro účastníky šampionátu v Brazílii budou o 37 procent vyšší než při posledním finálovém turnaji v Jižní Africe. Budoucí mistr světa dostane od mezinárodní federace FIFA 35 miliónů dolarů, v přepočtu asi 703 miliónů korun, poražený finalista obdrží 25 miliónů dolarů. Mezi 32 účastníků finálového turnaje rozdělí FIFA celkem 358 miliónů dolarů (asi 7,2 miliardy korun).

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Legendární brazilský fotbalista Ronaldo během tiskové konference před losem základních skupin.

Článek

FIFA upřesnila výše jednotlivých odměn po dnešním zasedání finanční komise v Costa do Sauípe v předvečer losování základních skupin. Třetí tým brazilského turnaje získá 22 miliónů dolarů a čtvrtý 20 miliónů. Čtvrtfinalisté budou mít garantováno 14 miliónů dolarů, osmifinalisté si přijdou na devět miliónů a mužstva, která skončí už ve skupině, vyinkasují osm miliónů dolarů.

Každý z 32 účastníků navíc dostane od FIFA příspěvek 1,5 miliónu dolarů na úhradu nákladů na přípravu. A mezi kluby, které budou mít své hráče na mistrovství světa, rozdělí FIFA jako kompenzaci 70 miliónů dolarů.

Celková částka tak ve srovnání s předchozím šampionátem vzrostla z 420 na 576 miliónů dolarů. Přitom už v Jihoafrické republice v roce 2010 zaznamenaly prémie nárůst o šedesát procent.

Přestávky na pití budou v kompetenci sudích

Při zápasech mistrovství světa v Brazílii budou možné přestávky na občerstvení hráčů nápoji. Jejich vyhlášení je v kompetenci rozhodčích. V dějišti pátečního losu základních skupin to řekl generální sekretář federace FIFA Jérome Valcke.

"Pauzy na pití jsou dovolené. Pokud to rozhodčí nebo lékař na stadiónu vyhodnotí jako potřebné, dojde na ně. Je to součást normální praxe," řekl Valcke. "Je povinností rozhodčích rozhodnout, zda jsou podmínky přiměřené a kolik přestávek je třeba," dodal Valcke.

S návrhem na zavedení oficiálních přestávek přišel trenér italských fotbalistů Cesare Prandelli vzhledem k podmínkám, v jakých se v Brazílii bude hrát. Fotbalisté budou čelit letním vedrům a vysoké vlhkosti vzduchu.

Reklama

Související témata: