Hlavní obsah

Mizící spreje budou rozhodčí používat i na MS v Brazílii

Marrákeš

Mizící spreje, které hlídají dodržování správné vzdálenosti branících hráčů při standardních situacích, budou rozhodčí používat i příští rok na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. Pomůcka se v současnosti testuje na světovém šampionátu klubů v Maroku.

Foto: Martin Salajka, ČTK

Rozhodčí Pavel Královec.

Článek

Pokud je udělen přímý volný kop v blízkosti pokutového území, tak sudí vyměří vzdálenost 9,15 metru od míče k nejbližšímu obránci ve zdi a potom nastříká sprejem značku. Barva z hrací plochy asi za minutu zmizí.

"Myslím, že je to velmi dobré řešení. Někteří sice říkají, že to zabere moc času a já byl také zezačátku skeptický. Ale rozhodčí, kteří tento systém použili, s ním byli spokojeni," řekl prezident FIFA Sepp Blatter.

"Představitelé Bayernu Mnichov říkali, že tady mohou zahrávat přímé kopy devět metrů od zdi, zatímco u nich doma je to jen pět metrů. Je to novinka, budeme ji používat příští rok na MS v Brazílii," dodal Blatter.

Z vynálezu praktikovaného již několik let na stadiónech v Argentině a Brazílii ale všichni účastníci MS klubů nadšení nebyli. Podle italského trenéra Kuang-čou Evergrande Marcella Lippiho rozhodčí ve středečním semifinále s Bayernem (0:3) nepoužili sprej správně. "Zeď byla patnáct metrů od zdi," prohlásil kouč italských mistrů světa z roku 2006.

Reklama