Hlavní obsah

VIDEO: Indiáni na protest vytáhli do brazilských ulic. Po policistech stříleli šípy

Brasilia

Fotbalové mistrovství světa už pomalu klepe na dveře, v hostitelské zemi Brazílii to ale pořádně vře. Tamní obyvatelé dávají najevo svou nespokojenost jednou demonstrací za druhou - proti předraženému šampionátu, na který opět nejvíce doplatí brazilská chudina, naposledy protestovali v ulicích hlavního města Brasilia původní obyvatelé - indiáni. A do boje se strážci zákony vytáhly i svou tradiční zbraň - šípy.

Původní obyvatelé Brazílie protestují proti předraženému MS ve fotbale.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Stovky autobusů, blokující hlavní ulice Rio de Janeira, Sao Paula nebo Belo Horizonte, předminulý týden odstartovaly vlnu protestů proti světovému šampionátu. Brazílie, kterou dlouhé roky trápí velká míra kriminality a chudoby, investovala do infrastruktury, stavby stadiónů a dalšího zázemí téměř dva bilióny eur a tamní obyvatelstvo dává najevo svou nespokojenost.

Více než tisícovka původních obyvatel, převážně indiánů, vyrazila v úterý do ulic hlavního města Brasilia. V blízkosti stadiónu Maneho Garrincha se střetla s policisty, kteří chránili nejnákladnější stavbu letošního MS - tento nový stadión vyšel na bezmála 620 miliónů eur.

Brazilská vláda sice tentokrát nepovolala na pomoc vojska, otázkou však i nadále zůstává, jak chce udržet bezpečnost v ulicích během samotného mistrovství, které začíná už 12. června. Brazílie totiž patří společně s Kolumbií, Venezuelou a Bolívií k nejnebezpečnějším státům Jižní Ameriky. Favely, neboli chudinská předměstí, ve velkých městech často ovládají drogové gangy.

Reklama

Související témata: