Hlavní obsah

Uruguayci s napětím sledují stav Suáreze, uzdravený Ronaldo už řádil na trávníku

Aktualizováno

Generálku na pondělní ostrý start MS proti silným Němcům mají za sebou fotbalisté Portugalska. Na newyorském MetLife Stadium si svěřenci Paula Benta s chutí zastříleli proti Irsku. Na debaklu 5:1 se podílel i uzdravený kapitán týmu Cristiano Ronaldo, který překonal zranění stehna i zánět v koleni. Naplno trénuje už také kontroverzní Luis Suárez, jehož zdravotní stav v posledních týdnech s napětím sleduje celá Uruguay. Angličanům se zranil Danny Welbeck z Manchesteru United.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Rekonvalescent Cristiano Ronaldo (vlevo) se usmívá před výkopem přípravného duelu proti Irsku, které Portugalci vyhráli jednoznačně 5:1.

Článek
Fotogalerie

Opěvovaný Ronaldo se na trávníku neobjevil od vítězného finále Ligy mistrů s Realem Madrid. O jeho startu na MS se proto začaly šířit pochyby. Ty slavná sedmička rozprášila, když se objevila od první minuty v sestavě Portugalska v generálce proti Irsku.

Ronaldo se podílel hned na několika gólových akcích svého týmu, který si v poslední přípravě před duelem proti Německu vylepšil sebevědomí kanonádou 5:1. Tahoun reprezentace i Bílého baletu se sice sám gólově neprosadil, na hřišti ale i tak strávil produktivních 64 minut.

„Myslím, že hrál dobře, když uvážíte, jak dlouhou pauzu měl. Hráči jako Ronaldo jsou důležití pro každý tým a stejné je to samozřejmě i pro nás," uvedl trenér portugalské reprezentace Paulo Bento.

Jeho svěřenci vedli do přestávky o tři góly. Dvakrát se trefil Hugo Almeida, jenž otevřel skóre už ve 2. minutě, jednu branku si dali Irové sami tečí Richarda Keogha. Sedm minut po pauze snížil James McClean, nicméně drtivé vítězství Portugalců potvrdili v závěru Vierinha a Fábio Coentrao.

Suárez pracuje na fyzičce

Národní oslavy vypukly v Uruguayi. A to šampionát v sousední Brazílii ještě ani nevypukl. Všeobecné veselí způsobily totiž záběry hlavní fotbalové modly země Luise Suáreze v plném zápřahu na reprezentačním tréninku.

Suárez si poranil meniskus v levém koleni v posledním zápase Liverpoolu v anglické Premier League, což mu pokazilo životní sezónu. Artroskopickému zákroku se podrobil 22. května a všichni Uruguayci se začali bát, zda se klíčový muž stačí dát do šampionátu dohromady. Podle posledních zpráv se zdá, že modlitby by opravdu mohly být vyslyšeny.

„Nemáme žádné lhůty. Nevím, jestli bude moct hrát v prvním, druhém nebo třetím utkání. Kdyby to záleželo na mně, hrál by klidně hned zítra," řekl Tabárez po prvním tréninku v Belo Horizonte, kde mají Uruguayci základnu. „Reaguje výborně a v lepší náladě už ani být nemůže. Naplno pracuje na fyzičce," uvedl na adresu nejlepšího střelce anglické ligy, který se do přípravy týmu zapojil před týdnem. Suárez po příletu do Brazílie fanouškům na Twitteru sdělil, že koleno se hojí dobře a vše je na dobré cestě.

Angličané přišli o zbraň na Pirla

Start Dannyho Welbecka v bitvě Angličanů proti Italům je v ohrožení. Mladý forvadr Manchesteru United odkulhal z tréninku s problémem s kolenní šlachou a jeho místo v odvetě za penaltové vyřazení ve čtvrtfinále posledního ME zřejmě zaujme talentovaný Raheem Sterling z Liverpoolu. Podle Daily Mailu měl být právě Welbeck hlavní taktickou zbraní kouče Roye Hodgsona při snaze zastavit klíčového muže soupeře a hvězdu Juventusu Andreu Pirla.

Reklama

Související témata: