Hlavní obsah

Rekordman MS nastřílel během jediného turnaje 13 branek. Platinovou kopačku dostal o 56 let později

Více než půlstoletí čekal bývalý fotbalový útočník Just Fontaine na ocenění za 13 gólů, které nastřílel na mistrovství světa ve Švédsku. Při zahájení kongresu FIFA v Sao Paulu převzal osmdesátiletý Francouz Platinovou kopačku z rukou svého krajana a šéfa evropského fotbalu Michela Platiniho a někdejší brazilské hvězdy Ronalda, který je s 15 brankami nejlepším střelcem světových šampionátů vůbec. Řád za zásluhy dostal také bývalý trenér československé reprezentace Jozef Vengloš.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Just Fontaine (uprostřed) dostal trofej za přítomnosti bývalé brazilské hvězdy Ronalda (vlevo) a šéfa UEFA Michela Platiniho.

Článek

„Jsem velmi hrdý na to, že mohu převzít Platinovou kopačku, jedinou trofej svého druhu. Naštěstí jsem také jedinečný, stejně jako muži, kteří mi cenu předávali,“ uvedl dojatý Fontaine, kterému je už osmdesát let. „Rád bych trofej věnoval své manželce a celému týmu z roku 1958,“ dodal.

Fontaine je v historické střelecké tabulce MS čtvrtý ještě za Němci Gerdem Müllerem a Miroslavem Klosem (oba 14), nicméně zůstává rekordmanem v počtu branek na jednom turnaji. V roce 1958 se ještě Zlatá kopačka pro nejlepšího střelce šampionátu neudělovala, proto mu FIFA nyní dala speciální cenu - Platinovou kopačku.

„V roce 1958 ještě žádná taková trofej neexistovala a tak děkuji předsedovi FIFA Josephu Blatterovi, že dodržel své slovo, které mi v této věci dal,“ vystřihl Fontaine poklonu nejvyššímu činovníkovi světového fotbalu.

Za svůj mimořádný výkon tehdy obdržel pouze různé dárky včetně pušky, kterou mu věnoval švédský list Expressen. Fontaine, který se narodil v Maroku, nastřílel za Francii neuvěřitelných 30 branek v pouhých 21 zápasech, jeho kariéru předčasně ukončilo ve 28 letech zranění.

FIFA v úterý udělila rovněž několik řádů za zásluhy, který dostal mimo jiné bývalý trenér československé reprezentace Jozef Vengloš. Jako asistent se podílel na vítězství na mistrovství Evropy v roce 1976, v roce 1980 už jako hlavní kouč získal s týmem bronz. V roce 1990 se díky angažmá v Aston Ville stal prvním zahraničním trenérem v anglické nejvyšší soutěži. Po skončení trenérské kariéry působil osmasedmdesátiletý rodák z Ružomberoku jako expert FIFA pro vzdělávání koučů a byl i předsedou Unie evropských trenérů.

Reklama