Hlavní obsah

Džeka, Benzemu, Özila a další hvězdy může na MS ovlivnit ramadán

Rio de Janeiro

Poprvé od MS v Mexiku 1986 zasáhne do kalendáře šampionátu islámský postní svátek ramadán. Podle serveru Mailonline se k islámské víře hlásí mnoho hvězd účastníků turnaje v Brazílii.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský útočník Karim Benzema je jedním řady z vyznavačů islámu.

Článek

Islámský svatý měsíc začíná 28. června, tedy v první den vyřazovací fáze šampionátu, a podle tradice není povoleno za denního světla přijímat potravu ani pití. V Brazílii přitom panují vysoké teploty, hráči se navíc musí vyrovnat s obrovskou vlhkostí.

Z největších hvězd jsou v ohrožení Yaya Touré či jeho bratr Kolo z Pobřeží slonoviny, Marouane Fellaini a Moussa Dembélé z Belgie, francouzské superstar Karim Benzema, Bakary Sagna či Mamadou Sakho, klíčový muž švýcarské sestavy Xherdan Shaqiri, tvůrce hry německého týmu Mesut Özil či téměř celý tým Bosny včetně bývalého útočníka Teplic Edina Džeka.

Většina ze zmíněných přitom s největší pravděpodobností bude při ramadánu ještě v osudí turnaje. Je tedy otázkou, jak k půstu přistoupí. Dobrou zprávou pro praktikující muslimy je pouhých 11 hodin denního světla v Riu de Janeiro ve srovnání se sedmnácti hodinami ve Velké Británii. Někteří muslimští hráči netají, že během fotbalových povinností od půstu ustupují, jiní se však tradice ortodoxně drží.

„Jde o dobrý způsob, jak vyčistit tělo. Po ramadánu se cítím vždy silnější. I proto jsem jej držel během každé sezóny. Jen je třeba na základě konzultace s lékaři přijímat věci, které dodají tělu chybějící živiny, ale já se cítím lépe a vždy vydržím," vysvětlil Kolo Touré.

Reklama

Související témata: