Hlavní obsah

Nejtěžší porážka mého života, hlesl Xavi po výprasku. Chybující Casillas si sypal popel na hlavu

Salvador

Šampionát před čtyřmi lety v Jihoafrické republice zakončili Španělé výhrou nad Nizozemskem a zlatou sprchou bublinek šampaňského. O tom, že dvakrát nevstoupíš do téže řeky, se svěřenci Vicenteho del Bosque přesvědčili v pátek, když do turnaje v Brazílii sice vstoupili s totožným soupeřem, ale po nadějném začátku také pro obhájce trofeje obzvláště ostudným debaklem 1:5. A mohlo být i hůř...

Foto: Tony Gentile, Reuters

Zklamaný španělský gólman Iker Casillas během duelu proti Nizozemsku na MS v Brazílii.

Článek
Fotogalerie

Fotbalová facka nepřemožitelným vládcům posledních let bude ještě nějaký čas rezonovat nejen v hlavách španělských účastníků duelu v Salvadoru, ale v celém fotbalovém světě. Už před startem šampionátu se tušilo, že poslední mistři světa i Evropy nejsou dominantní silou nedávné minulosti, ale takovýto políček v prvním zápase brazilského fotbalového festivalu nečekal asi nikdo.

Nepřekvapí naopak zřejmě nikoho, že po zápase označil legendární motor Barcelony Xavi páteční zážitek ze stadiónu v Salvadoru za vůbec největší hrůzu během své bohaté a úspěšné dráhy profesionálního fotbalisty.

„Je to nejtěžší porážka mé kariéry. Byl to hrozný zápas, debakl. Udělali jsme všechno špatně," prohlásil čtyřiatřicetiletý Xavi, který nastoupil za Španělsko už ke 134. startu, vzpomínat na něj rád ale nebude. „Jediným pozitivem je, že se to stalo v prvním zápase, a tak stále žijeme a můžeme zabojovat o postup," našel přesto optimistický úhel pohledu na španělskou fotbalovou tragédii.

Costa se jako šťastný talisman neosvědčil

Do 44. minuty se přitom zdálo, že vše půjde podle očekávaného scénáře. Po nemotorném pádu naturalizovaného debutanta Diega Costy přišli Španělé snadno k výhodě pokutového kopu, který se štěstím proměnil Xabi Alonso. „Na jednu stranu jsem šťastný za svůj debut, ale na druhou je to hrozné zklamání. Musíme se z toho vzpamatovat," neradoval se rodilý Brazilec Costa dlouho z prvního ostrého startu v barvách své nové domoviny.

Těsně před poločasovou přestávkou totiž byli za svou bezkrevnost Španělé potrestáni. O klíčový moment zápasu se postaral nizozemský kapitán Robin van Persie, který se ideálně položil do letícího centru, a ač žádný vyhlášený hlavičkář, nedal precizním pokusem Casillasovi nejmenší šanci.

Po změně stran si pak Oranjes udělali z obrany soupeře, a především jejího středu spolu se zkušeným gólmanem Ikerem Casillasem, tréninkové kužely. „Ani nemohu najít slova, jak to vysvětlit," těžce polykal na pozápasové tiskové konferenci trenér Vicente del Bosque. „Nebudu ukazovat prstem na nikoho. Ať už na Ikera nebo někoho jiného. Nezvládli jsme to jako tým. Obrana to není jen jeden hráč, ale všech jedenáct," dodal.

Španělé varují: Neodepisujte nás!

To Casillas se na sebe prstem ukázat nebál. Stopeři by si zasloužili za svůj výkon od spoluhráčů sice asi větší výprask, jenže ikona Realu Madrid darovala na zlatém podnose obrovskou chybou Van Persiemu čtvrtý nizozemský gól, který byl definitivou na prohru Španělů a také spouštěcím mechanismem exhibice Oranjes, která mohla vyústit až v opravdu těžko představitelný výsledek.

„Nedělal jsem věci, jak bych měl. Určitě to nebyl z mé strany povedený zápas a nezachytal jsem na své úrovni. Proto přijímám veškerou kritiku," uvedl Casillas, který přitom měl na dosah překonání rekordu v neprůstřelnosti na MS. Ta se zastavila na 476 minutách. V platnosti tak zůstává rekord Itala Zengy, který v roce 1990 udržel čisté konto 517 minut.

Přes šokující start cesty turnajem v Brazílii se ale Španělé nehodlají vzdát vidiny cesty za vysněnou obhajobou titulu. „I takové zápasy se někdy stanou. Lidé by v nás měli nadále věřit, protože my se to budeme snažit napravit. Možná si teď někdo myslí, že je to náš konec, ale my se zas zvedneme," varoval na dálku soupeře Costa, jehož slova podpořil také spoluhráč Casillas. „Teď musíme jít dopředu, příliš to neřešit, tvrdě dřít a soustředit se na příští zápas s Chile, který pro nás bude jako finále mistrovství světa!"

Postoupí fotbalisté Španělska přes úvodní debakl s Nizozemci do osmifinále MS?
Ano
68,2 %
Ne
31,8 %
Celkem hlasovalo 18777 čtenářů.

Reklama