Hlavní obsah

Šok! Španělští obhájci titulu neprojdou ze skupiny. Nizozemsko a Chile postupují, Chorvatsko živí naději

Porto Alegre/Praha
Aktualizováno

Kdo by si na tohle před začátkem světového šampionátu vsadil? Španělští obhájci titulu jsou již po dvou zápasech v základní skupině B bez nadějí na postup a spolu s outsidery z Austrálie mohou vyhlížet letadlo domů, zatímco fotbalisté Nizozemska a Chile mají účast v osmifinále jistou. Španělé po drtivé prohře 1:5 s Nizozemskem podlehli i ve svém druhém vystoupení, tentokrát ambicióznímu Chile 0:2, zatímco svěřenci trenéra Louise van Gaala vydřeli výhru 3:2 nad Austrálií. Chorvaté si připsali první zisk na tomto MS, jasně zdolali Kamerun 4:0 a živí naději na postup ze skupiny A.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Zdrcený Sergi Busquets poté, co selhal v dobré střelecké pozici před chilskou brankou.

Článek
Fotogalerie

Nizozemskou euforii z vysoké výhry nad šampióny ze Španělska v utkání s papírově mnohem slabšími Australany brzy umocnil špílmachr týmu Robben, který na turnaji zaznamenal třetí gól a dotáhl se na německého spoluhráče z Bayernu Mnichov Müllera v čele tabulky střelců. Jenže protinožci nesklonili hlavy a favorita se nezalekli. Jen o chvíli později vyrovnal nádhernou střelou z voleje Cahill, který se trefil i v úvodním vystoupení mužstva na šampionátu proti Chile, a po přestávce dokonal překvapivý obrat z penalty Jedinak.

Středeční program MS:
Skupina B
Austrálie - Nizozemsko 2:3
Branky: 21. Cahill, 54. Jedinak z pen. - 20. Robben, 58. Van Persie, 68. Depay
Španělsko - Chile 0:2
Branky: 20. Vargas, 43. Aránguiz
Skupina A
Kamerun - Chorvatsko 0:4
Branky: 61. a 73. Mandžukič, 11. Olič, 48. Perišič

V té době už Oranjes hráli bez zraněného obránce Martinse Indiho, jenž byl odnesen na nosítkách a musel střídat. Cahill dostal za tvrdý zákrok druhou žlutou kartu na turnaji a vynechá poslední duel skupiny se Španělskem. Hned po změně stran byl podruhé na MS napomenut také nizozemský kapitán Robin van Persie, jenž si nezahraje proti Chile.

Hrozící blamáž však Nizozemci nedopustili. Kanonýr Van Persie v 58. minutě vyrovnal a výhru vystřelil výběru trenéra Louise van Gaala o deset minut později svým premiérovým gólem v reprezentaci střídající Memphis Depay. Současně tím zajistil Nizozemcům ve čtvrtém vzájemném zápasu s Australany historicky první triumf.

Ve šlépějích Italů...

Španělsko i minulé vítězné MS zahájilo porážkou (0:1 se Švýcarskem), poté ve skupině porazilo Chile a došlo si až pro zlato. Letos se ale týmu trenéra Vicenta del Bosqueho nic podobného nepovede. Až do středečního měření sil Španělsko ještě nikdy s Chile neprohrálo, ale Jihoameričané potvrdili, že jsou mnohými právem považováni za černého koně šampionátu. O výhře rozhodli zásluhou gólů Vargase a Aránguize už v prvním poločasu a v závěrečném vzájemném duelu si s Nizozemci zahrají o první místo ve skupině.

Ostřílený Iker Casillas, jenž zůstal v brance i po výprasku s Nizozemci,  v Brazílii lovil míč ze sítě celkem sedmkrát, přitom na cestě za titulem světových šampionů před čtyřmi lety a vítězstvími na ME v letech 2008 a 2012 dostala "La Roja" dohromady jen šest gólů. V koncovce měli Španělé i smůlu, střely Iniesty a Cazorly z dálky vytěsnil skvělý gólman Bravo, z bezprostřední blízkost netrefil chilskou branku Busquets.

Obhájci zlata tak napodobili výsledek Italů na posledním MS v Jihoafrické republice, kde Squadra azzura rovněž skončila cestu za obhajobou titulu ve skupině.

Chorvatsko vedení tentokrát nepustilo

Chorvatsko podobně jako proti Brazílii šlo i v souboji s Kamerunem rychle do vedení, ale tentokrát ho už nepustilo. Africkému týmu chyběl zraněný Samuel Eto´o od 40. minuty i vyloučený Alexandre Song.

Souboj dvou celků poražených v úvodních zápasech pak měl jasný průběh. Chorvaté, pro něž šlo o první zápas s africkým celkem na MS, nepřipustili komplikace. Po zápase - alespoň při oficiálních povinnostech - prolomili mlčení, se kterým započali poté, co média zvěřejnila jejich "nahé" fotky.

Teď je čeká rozhodující souboj o postup s Mexikem. Teoreticky jim může stačit i remíza, ale to by Brazílie musela podlehnout Kamerunu, který vyhrál jediný z posledních 15 zápasů na závěrečném turnaji. Podobně jako Španělsko a Austrálie skončí na tomto MS už po základní skupině a do dějin se africké mužstvo tentokrát zapíše jen svojí nekompromisností při vyjednávání o odměnách a hrozbou, že na šampionát vůbec nepojede.

Reklama