Hlavní obsah

Fanoušci, odpusťte, žadonil gólman potupených mistrů Casillas

Rio de Janeiro/Praha

Potupa, zmar. Ani ve snu je něco takového nenapadlo. Ale stalo se. Španělští fotbalisté už mají jasno o kompletní podobě svého programu na MS v Brazílii. Ještě zápas s Austrálií a hajdy domů! A žádný triumfální návrat to nebude. S tím se po dvou prohrách musejí smířit. "Žádáme fanoušky o odpuštění," nasadil prosebný tón po nezdaru s Chilany (0:2) brankář obhájců titulu Iker Casillas.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Smutný španělský brankář Iker Casillas.

Článek

Přitom to vypadalo jako výstavní rok španělského fotbalu, když madridské kluby ovládly Ligu mistrů. Nic nenasvědčovalo tomu, jaký výsledkový propadák o pár týdnů později zaznamenají svěřenci Vicente del Bosqueho.

"Nemůžeme si stěžovat, že si vypadnutí nezasloužíme, soupeř byl lepší," viděl jasně kouč i přesto, že jeho tým měl šance. Proti Chile, před tím i proti Nizozemcům, kdy po jejich neproměnění přišel drsný zlom.

"Hodnotit budeme souhrně a později. Ale ukázali jsme i charakter, tlačili jsme se dopředu. Neměli jsme ovšem vůbec žádné štěstí před brankou," pokračoval trenér. Znovu však uznal: "Na mistrovství jsme pokaždé byli horší než soupeř."

Nebyla síla, která by dopravila balón do chilské brány, byť k tomu mnohokrát bylo blízko. Na druhé straně Casillas předvedl smolný zákrok, který vedl ke gólu, jímž Chilané zvyšovali své vedení. Balón po střele Alexise Sáncheze vyrazil vyrazil přímo k Charlesi Aránguizovi, který skóroval bodlem.

"Tato parta hráčů si nezasloužila skončit takovým způsobem. Je to tvrdá rána a musíme se s ní vyrovnat," posteskl si nešťastný strážce španělské brány.

Drsný pád z trůnu

Španělsko, které ovládlo minulý světový šampionát v roce 2010 a předešlá dvě ME v letech 2008 a 2012, utrpělo dvě porážky po sobě naposledy v roce 2006. Tehdy v kvalifikaci evropského šampionátu podlehlo v Severním Irsku a poté ve Švédsku.Teď to přišlo krajně nevhod.

Ale výpadky šampiónů už jsou takřka běžné. Hned na třech z posledních čtyř MS skončil držitel zlata už v základní skupině. V roce 2002 takhle dopadla Francie, na předchozím mistrovství v JAR se to přihodilo Itálii, teď Španělům, kteří dostali za dva zápasy sedm gólů, více než předešlých třech vítězných turnajích dohromady. Prohru v prvních dvou duelech následné vrcholné akce zaznamenal obhájce trofeje vůbec poprvé. Opravdu drsný pád z trůnu...

"My jsme za výsledky zodpovědní, ale zároveň jsme i těmi prvními, kdo cítí bolest a frustraci. Nyní nezbývá nic jiného, než se dívat do budoucnosti, musíme se soustředit na to, co je na tomto týmu dobré," snažil se v útrobách Maracaná hledat východisko pro španělský tým Casillas.

Zato Chilané mohli jásat nad jistým postupem, který s ohledem na jména v týmu není až takovým překvapením. Šokem ale je, že se zrodil v takové pohodě a tak rychle.

"V naší práci ale nemůžeme ustat, teď je naším úkolem vyhrát skupinu," velel hned kouč Jorge Sampaoli, pod jehož vedením tým začal nebývale šlapat. "Dál chceme jít z prvního místa, takže je potřeba porazit i Nizozemce," připojil se útočník Alexis Sánchez.

Reklama