Hlavní obsah

Nebojí se nikoho. Jsme rebely šampionátu, vyhlašují Chilané po skalpu mistrů světa

Rio de Janeiro

Připsali si historické vítězství, ještě nikdy předtím na velkém turnaji Španěly neporazili. Chilští fotbalisté se výhrou 2:0 zasloužili o brzký konec úřadujících šampiónů, ale především sami sobě dokázali, že se mohou měřit s nejlepšími týmy planety. „Na tohle vítězství nikdy nezapomenu. Odehráli jsme skvělý zápas,“ radoval se trenér Jorge Sampaoli, Argentinec ve službách chilského národního mužstva.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Argentinský kouč Jorge Sampaoli na letošním MS dosáhl s chilskou reprezentací na dvě vítězství.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiapadesátiletý kouč je pověstný svou ofenzivní taktikou. Když si ho na konci roku 2012 chilští funkcionáři vytáhli z Universidadu de Chile k národnímu týmu, moc dobře znali jeho schopnosti. S populárním týmem vyhrál během dvou let tři tituly, a u národního týmu měl navázat na práci svého krajana Claudia Borghiho.

Povedlo se. Chile může na letošním MS jen překvapit a první dva zápasy jasně ukázaly, že parta okolo Artura Vidala má vysoké ambice. „Myslím, že hodnoty tohoto týmu se ještě ukážou. Musíme postupovat krok za krokem. Jsme šťastní za postup ze skupiny, ale máme ještě vyšší cíle," řekl Sampaoli po výhře 2:0 nad Španělskem.

„Nejlepší vítězství je pokaždé až to další. Výhra nad Španělskem je ale něco, na co budeme dlouho hrdí. Stal se z nás takový rebel celého šampionátu," dodal argentinský kouč.

Svým svěřencům dokola vštěpuje agresivní a nátlakovou hru, rychlý presink a bleskový přechod do útočné fáze. Všichni Chilané jsou na tom skvěle i po technické stránce, takže se obránci zbytečně nezbavují míče a v situacích, kdy jsou pod tlakem, si často počínají velmi fotbalově. „Máme perfektní tým. Jsou tu výrazné individuality, skvělí hráči do ofenzivy, ale také vynikající obránci s ofenzivními choutkami. Mužstvo dospělo a je mnohem silnější, než před čtyřmi lety," myslí si Sampaoli.

Nejlepším výsledkem Chile na MS je bronzová medaile z domácího mistrovství světa v roce 1962. Chilané chtějí i v Brazílii dokráčet daleko, ale o medailích zatím nemluví.

„Už se nebojíme žádného protivníka. Pokud budeme hrát stejně dobře a efektivně, jako se Španělskem, můžeme dojít hodně daleko. Teď nás čeká Holandsko, mají mladý a dobrý tým. Bude to těžké. My ale chceme hrozně moc vyhrávat. Myslím, že se každým zápasem lepšíme," je přesvědčený Arturo Vidal, jeden z klíčových hráčů chilského týmu.

Reklama

Související témata: