Hlavní obsah

Japonci přesilovku nevyužili, Kolumbie už je v osmifinále. Anglii hrozí vyřazení!

Praha
Aktualizováno

Kolumbie doplnila zatím nepočetnou sestavu jistých osmifinalistů fotbalového MS v Brazílii. Po výhře 2:1 nad Pobřežím slonoviny jí definitivu vystavila bezgólová remíza, která se zrodila v nočním utkání skupiny C mezi Japonskem a Řeckem. Evropský tým hrál přitom od od 38. minuty jen v deseti bez vyloučeného kapitána Kostase Katsuranise, Asiaté ale přesilovku nevyužili. Kolumbie se tak připojila k již jistě postupujícím Nizozemsku a Chile, také Uruguay po výhře 2:1 nad Anglií může reálněji spřádat plány pro vyřazovací fázi. Ani střelecké procitnutí Waynea Rooneyho na šampionátu ostrovnímu celku úspěch nepřineslo. Hvězdou večera byl se dvěma zásahy uruguayský kanonýr Luis Suárez.

Foto: Paul Hanna, Reuters

James Rodriguez (vlevo) dal první gól Kolumbie proti Pobřeží slonoviny a mohl jásat s Juanem Cuadradem.

Článek
Fotogalerie

Pobřeží slonoviny nasadilo do boje exsparťana Bonyho, slavnější Drogba přišel opět jako žolík až ve druhém poločase, ale ani jeden z nich se neprosadil. V 64. minutě se po rohu hlavou naopak trefil Kolumbijec Rodriguez. Poté brejk zdárně zakončoval Quintero.

Čtvrteční zápasy na MS:
Skupina C
Kolumbie - Pobřeží slonoviny 2:1
Branky: 64. Rodriguez, 70. Quintero - 73. Gervinho
Skupina D
Uruguay - Anglie 2:1
Branky: 39. a 85. Suárez - 75. Rooney
Skupina C
Japonsko - Řecko 0:0

Korigoval Gervinho, vyrovnat však už Afričané nestihli, Quintero mohl lobem ještě navýšit vedení Jihoameričanů. Oba celky přitom dlouho hrály velmi opatrně. Předzvěstí kolumbijských gólů bylo Cuadradovo břevno, krátce nato udeřilo, poslední půlhodina přinesla téměř strhující podívanou.

Trefil se až v desátém zápase na MS

Uruguayci dali zapomenout na ostudný výkon s Kostarikou a výhrou nad Anglií drží postupovou naději. Suárez hlavou a pak pravačkou překonal brankáře Joea Harta. Rooney odpověděl jedinou trefou.

Anglický kanonýr přitom dlouho pokračoval ve smolařské sérii na MS. Z přímého kopu pálil vedle, po rohu hlavičkoval do břevna. Na druhé straně otevřel skóre Suárez po Cavaniho centru. Po pauze Jihoameričané mohli vedení pojistit, ale nedali stejně jako na druhé straně Rooney. Ten až v 75. minutě zlomil prokletí - trefil se teprve ve svém desátém zápase na MS. Jenže Suárez znovu strhl vedení na stranu Uruguayců.

Anglie definitivně přijde o šanci na postup, když Kostarika v pátek zaboduje s Itálií. To se ale nezdá být příliš pravděpodobné.V posledních zápasech skupiny se střetnou Anglie s Kostarikou a Itále s Uruguayí.

Remíza udržela oba ve hře

Tradiční vyznavači defenzivní hry Řekové v sedmi z dosavadních osmi zápasů na MS nedali gól. Tentokrát však bezbrankovou remízu s Japonci brali, protože museli hrát déle než poločas bez Katsuranise, jenž v rozmezí jedenácti minut dvakrát obdržel žlutou kartu a stal se prvním vyloučeným Řekem na světových šampionátech. Oba týmy získaly v Brazílii svůj první bod a ještě zůstávají ve hře o postup.

Mistrům Evropy z roku 2004 Řekům zkomplikovalo situaci i vynucené střídání zraněného Mitroglua, za něhož ještě v první půli nastoupil Gekas. Právě on mohl po hodině otevřít skóre, Kawašima ale jeho hlavičku vyrazil.

Řekové hráli v oslabení paradoxně lépe než v plném počtu a hrozili ze standardek. Až v 68. minutě Japonci po přímočaré akci překonali soupeřův blok, ale Okubo sám u tyče vysoko přestřelil. Pak Učida po závaru minul. Řekové se v závěru velkému tlaku asijského soupeře ubránili.

Reklama