Hlavní obsah

Messi, Robben, nebo Neymar? Šampionátu kraluje kolumbijský mladík James!

Rio de Janeiro/Praha

Individuality a rozdíloví hráči čím dál tím častěji rozhodují zápasy na letošním světovém šampionátu. Už v pátek vypuknou v Brazílii čtvrtfinálové souboje, a osmička nejlepších, potažmo nejšťastnějších reprezentačních celků bude znovu spoléhat na své lídry. Jenže který fotbalista je na letošním turnaji nejlepší? Redakce Sport.cz sestavila žebříček 21 hráčů, kteří na turnaji měli nebo stále mají nepostradatelný význam pro svůj tým. Ohodnotit tři nejlepší brankáře a po šesti zástupcích v každé další řadě můžete i vy. Známkovat můžete jako ve škole - jednička značí nejpůsobivější výkon, pětka nejhorší.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Kolumbijský záložník James Rodríguez je s pěti góly nejlepším střelcem a podle redakce Sport.cz dosud také nejlepším hráčem MS.

Článek

Na začátku června musel kolumbijský kanonýr Radamel Falcao se slzami v očích oželet svůj start na MS, ale už tehdy fanouškům Los Cafeteros vzkazoval, že i bez něj mají skvělý tým. A jeho slova se naplnila.

Našel se nový lídr, teprve dvaadvacetiletý záložník James Rodríguez. Ten dosud skóroval v každém utkání a s pěti góly je před čtvrtfinále nejlepším střelcem mistrovství. Kolumbie hraje na svém pátém šampionátu, ale už teď dosáhla historického úspěchu. Teď bude chtít se svými spoluhráči potrápit domácí Brazilce.

Kanárci zatím v domácím prostředí výrazně nepřesvědčili a až na tahouna Neymara jsme mezi jednadvacet nejlepších hráčů nikoho nezařadili, byť kapitán Thiago Silva podává stabilní výkonnost a spolehlivě řídí celou defenzivu.

Neymar a spol. už v pátek otestují propustnost kolumbijské obrany, která na šampionátu inkasovala jen dvakrát. Velkou zásluhu na tom má velezkušený obránce, osmatřicetiletý Mario Yepes. Kvalitní defenzivní práci ale předváděli i jíní - Mexičan Rafael Márquez, Belgičan Jan Vertonghen, ale i Švýcar Johan Djourou. Z argentinských řad nejvíce vyčnívá levý bek Marcos Rojo, který ve čtyřech odehraných zápasech naběhal skoro 45 kilometrů. Asi největším překvapením je výkonnost Michaela Umaňy, který v osmifinálovém penaltovém rozstřelu s Řeckem prodloužil kostarickou pohádku.

Ochoa, Courtois nebo Navas?

Brazilské mistrovství nabízí také parády na brankové čáře. Mexický gólman Guillermo Ochoa předvedl několik fantastických reflexivních zákroků a nebýt sporné penalty v osmifinále po teatrálním pádu Arjena Robbena, mohl v brance čarovat doteď. Pouhé dva góly dostala na MS také Belgie, v jejíž brance září Thibaut Courtois. Není bez zajímavosti ani to, že Courtoise by mohl po skončení turnaje nahradit v brance Atlétika Madrid Kostaričan Keylor Navas, třetí brankář, kterého můžete ohodnotit.

Záložní formace je hodně vyrovnaná. James Rodríguez má jako nejlepší střelec MS pozici uprostřed hřiště jistou, konkurenci má ale obrovskou. Ángel di María vytváří argentinské útoky a třeba v osmifinále vyslal 11 střel na branku Diega Benaglia, aby v závěru nastavení vsítil rozhodující gól.

Vynikající turnaj odehrál i Švýcar Xherdan Shaqiri, který dal v základní skupině hattrick Hondurasu. Němci patří k nejběhavějším fotbalistům světového šampionátu, univerzál Philipp Lahm i v Brazílii patří k nejlepším. Francouzi spoléhají na obrovský talent i „čapí" nohy Paula Pogby, Oranjes stále táhne Arjen Robben, byť mnohdy to se svými teatrálními pády přehání.

A útok? Až na Portugalce Cristiana Ronalda se do výběru dostaly čtyři hráči z předních evropských klubů - Neymar, Messi i Müller dali shodně po čtyřech brankách, o jeden zásah méně má Francouz Benzema. Enner Valencia, který je kmenovým hráčem mexické Pachucy, se v základní skupině blýskl třemi góly, ale k lepšímu než třetímu místu to Ekvádoru nestačilo. Alžířan Islám Slimaní rozvlnil síť dvakrát, ani skvělé výkony útočníka Sportingu Lisabon však severoafrickému celku k postupu přes Německo nestačily.

Ideální sestava MS podle Sport.cz:
Ochoa - Umaňa, Yepes, Vertonghen, Rojo - Shaqiri, James Rodríguez, Di María - Messi, Neymar, Robben.
Pozn.: Tučně je vyznačen nejlepší hráč turnaje.

Reklama

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3