Hlavní obsah

Třicet není žádný věk, diví se Beckenbauer Lahmovu šokujícímu konci

Berlín/Praha

„Končit ve třiceti v reprezentaci? Proč?" diví se mnozí kolem Philippa Lahma, opory a kapitána německých fotbalových mistrů světa. Nejinak tomu je u slavného Franze Beckenbauera. A nejen on vidí, že z toho může být problém pro celou reprezentaci. Zvláště, když by se potvrdily spekulace o tom, že Lahm nebude jedinou loučící se hvězdou a že třeba skončí i kouč Joachim Löw.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Kapitána Philippa Lahma (16) na snímku z MS objímá Bastian Schweinsteiger (7).

Článek

„Třicítka není žádný fotbalový věk. Když už ne příští mistrovství světa, tak aspoň Evropu za dva roky by ještě mohl hrát," uvedl legendární Beckenbauer pro Bild.

Ale Lahm má podle všeho jasno. Vzkázal, že končí. Vskutku asi v nejlepším. A svazoví činovníci už mu chystají rozloučení s plnou parádou 3. září v Düsseldorfu, kdy si Německo dá reprízu nedávného finále MS proti Argentině.

Lahm se po tomto vzájemném souboji před týdnem na brazilské půdě připojil k Fritzi Walterovi (1954), právě i Beckenbauerovi (1974) a také Lotharu Matthäusovi (1990) a jako čtvrtý německý kapitán v historii mohl pozvednout trofej pro mistra světa.

Samotný turnaj začal v záložní formaci, později se přesunul na „své" místo na pravém kraji defenzivy. I odtamtud týmu velel. A jeho absence v mužstvu je pro mnohé jen těžko představitelná.

Němci měli velké starosti právě s obsazením míst krajních obránců. Řešili to nezvykle stavěním stoperů.  Objevily se názory, že obrana je pomalá, že je slabinou jinak vybroušeného fotbalového drahokamu. Ale závěr MS zvládla bravurně. Stejně jako celé mužstvo.

„Nahradit někoho, kdo vedl tým na hřišti takovým způsobem jako Lahm, je těžké," pokračoval osmašedesátiletý Beckenbauer, který sám v nároďáku končil o dva roky později než současný kapitán.

„Je dost talentů, které do téhle role mohou dorůst, ale nějakou dobu to trvá. A v mezinárodním fotbale moc času nemáte," varoval Beckenbauer.

„Lahm bude hodně chybět, ale musíme se s tím vyrovnat. Nechceme zase čekat 24 let na další titul. Problémy máme na kraji obrany i na postu klasického útočníka, ale to musíme zvládnout," uvedl šéf svazu Wolfgang Niersbach s tím, že je naprosto jasné, kdo bude na podzim na lavičce reprezentace. „Löwova smlouva do roku 2016 bude naplněna," odmítl v minulých dnech objevující se pochybnosti o tom, kdo tým mistrů světa dál povede.

Reklama

Související témata: