Hlavní obsah

Vyhoďte ho! Rozezlení fanoušci žádají hlavu trenéra Löwa. Hráči nedostanou prémie

Moskva/Berlín/Praha

Hluboké je rozčarování a nezměrná bolest příznivců německé fotbalové reprezentace, která v roli obhájce titulu na světovém šampionátu v Rusku vyhořela a balí kufry už po základní skupině. Rozezlení fanoušci požadují okamžité odvolání trenéra Joachima Löwa, který má u týmu smlouvu až do MS v roce 2022.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ustojí německý kouč Joachim Löw propadák svých svěřenců na světovém šampionátu v Rusku?

Článek
Fotogalerie

Na německých fanoušcích bylo vidět velké zklamání

„Díky, Jogi, za všechny ty skvělé roky a titul mistrů světa, ale nastal čas, abys uvolnil místo někomu jinému a v mužstvu znovu zavál svěží vítr," napsal jeden z fanoušků na Twitter. Další už byl mnohem ostřejší: „Po téhle mizérii očekávám, že ještě dnes dá trenér Löw funkci k dispozici. A pokud ne, vyhoďte ho! Po takovém debaklu přece nemůže u týmu pokračovat."

Podle ankety serveru t-online.de by po ostudě odvolalo trenéra německé fotbalové reprezentace 55 procent hlasujících. Zastání našel Löw jen u 33 procent respondentů, zatímco dvanáct procent dotázaných zůstalo neutrálních. Löw našel větší zastání u žen, kterých bylo pro jeho odchod od týmu 49 procent, zatímco 61 procent mužů by kouče propustilo.

Němcům se nepovedl už vstup do ruského turnaje, Mexiku podlehli 0:1. Ve druhém utkání proti Švédsku se zvedli, gólem Toniho Kroose z nastavení vydřeli šťastnou výhru 2:1 a situaci měli ve svých rukou. S Koreou však selhali. Neproměnili řadu šancí, prohráli 0:2 a ve skupině obsadili poslední čtvrté místo.

Podlehl Löw uspokojení?

Podle agentury Reuters podlehl Löw uspokojení. Už téměř deset let sází na stejnou kostru týmu od brankáře Manuela Neuera přes Jeroma Boatenga, Samiho Khediru, Mesuta Özila k Müllerovi. Ti přitom patřili k největším zklamáním německého výběru v Rusku. "Proč bych jim měl přestat věřit po jednom utkání?" ptal se Löw po prohře s Mexikem.

Jenže Reuters upozorňuje, že hráči teď vynikají spíš při předvádění módního oblečení, aut, domů, tetování, bot než při sbírání sportovních úspěchů. Společně měli poslední dobrou sezónu právě při triumfu na MS 2014 a od té doby stagnují.

Ke kritikům nominace a koncepce mužstva se přidal i někdejší kapitán německého národního týmu Lothar Matthäus. "Myslím, že Löw promeškal správný okamžik na to, aby oživil tým mladou krví," citoval mistra světa z roku 1990 deník Bild.

Za strůjce předchozích úspěchů mužstva se naopak postavil manažer německé reprezentace a bývalý útočník Oliver Bierhoff: "Předpokládám, že Jogi bude i nadále u týmu pokračovat." A ve stejném duchu se vyjádřil také šéf německého fotbalového svazu Reinhard Grindel. "Věříme, že po světovém šampionátu nás čeká přestavba bez ohledu na vystoupení na ruském turnaji. Není člověk, který by to zvládl lépe než Jogi Löw," uvedl Grindel.

Osmapadesátiletý Löw, který reprezentaci vede od léta 2006, svoji budoucnost u národního týmu řešit nechtěl. "Potřebuji nějaký čas, pár hodin na to, abych si vše zanalyzoval. V tuto chvíli cítím jen hluboé zklamání a rozčarování. Jak se z toho dostaneme? Musíme si o tom v klidu promluvit. Myslím, že je předčasné, abych teď něco říkal. Bude chvíli trvat, než se s tím srovnáme. Zklamání je obrovské," prohlásil Löw.

Nejsou výsledky, nebudou prémie

Jisté naopak je, že vyřazení německé reprezentace už v základní skupině mistrovství světa bude mít pro obhájce titulu i německý svaz finanční následky. Hráči i realizační tým nedostanou za účast na šampionátu v Rusku žádné prémie, protože ty byly vypsané až od čtvrtfinále.

Zkrátka přijde i svaz, který od FIFA obdrží jen 6,7 miliónu eur (asi 174 miliónů korun). V případě obhajoby titulu by si díky odměnám přišel zhruba na 32 miliónů eur. Němečtí fotbalisté měli za získání titulu slíbeno 350 tisíc eur, o 50 tisíc víc než před čtyřmi lety. Za čtvrtfinále by dostali 75 tisíc eur.

Vedení svazu zatím nevyčíslilo, na kolik ho vyšla příprava a účast týmu na šampionátu. Před čtyřmi lety náklady podle agentury DPA činily 22 miliónů eur. Na odměnách tehdy Německo od FIFA dostalo téměř 26 miliónů.

Měl by trenér Joachim Löw po fiasku na MS u reprezentačního týmu skončit?
Ano
43 %
Ne
57 %
Celkem hlasovalo 12924 čtenářů.

Reklama

Související témata: