Hlavní obsah

Vyrůstali spolu od dorostu. Teď je na Kadeřábkovi a spol., aby táhli áčko

neu, dosSport.cz

V premiéře kouče Karla Jarolíma potěšili fotbalový národ i sami sebe, Arménii přejeli rozdílem dvou tříd. Namlsaní fanoušci očekávají, že ve stejném stylu Češi rozjedou kvalifikaci. Přehnaná euforie ale není na místě. Severní Irové jsou soupeřem mnohem těžšího kalibru, arménský scénář s účinným napadáním na ně platit nemusí.

Pavel KadeřábekVideo: Sport.cz

 
Článek

„Arménie se snažila hrát konstruktivně, i když byli obránci pod tlakem. Mohli jsme tak získat spoustu míčů na její polovině a do otevřené obrany udeřit. Irové to ovšem nakopávají, což je pro presování složitější," přiznává obránce Pavel Kadeřábek.

Pokud se do presinku zapojí vyšší počet hráčů a soupeř pošle na hrot dlouhý pas, který útočník sklepne nekrytým záložníkům, nastává pro bránící tým problém. Protivník je rázem v přečíslení, hrozí ohrožení branky. Právě to je varování pro letenský duel. „Zásadní bude, abychom vyhrávali odražené míče," podotýká Kadeřábek.

„S Arménií to byl jen přátelák, nemůžeme lítat v oblacích. Čeká nás teď silný soupeř. Každý z nás se musí připravit v hlavě, že nás čekají těžké souboje," uvědomuje si záložník Ladislav Krejčí, že pohodový průběh zápasu s Arménií lze na Letné stěží očekávat.

Společně s Kadeřábkem patří k silné generaci fotbalistů narozených v letech 1992-1993, kteří vedle sebe vyrůstali v mládežnických kategoriích. V případě této dvojice i na klubové úrovni (Sparta). Po odchodech zkušených hráčů po ME ve Francii se očekává, že tato skupina (kromě Kadeřábka s Krejčím do ní patří také Matěj Vydra, Jiří Skalák, Martin Frýdek, Tomáš Kalas) potáhne nově se rodící Jarolímův tým.

„Jsme rádi, že jsme se dostali do áčka, byl to náš společný sen. Ale aby byl náš ročník úspěšný, chce to postoupit na mistrovství světa," tvrdí Krejčí, který se proti Arménii po delším čase sešel v jednom dresu s Václavem Kadlecem. „Věděl jsem, co od něj na hřišti čekat. Bylo to znát," těší Krejčího.

Vzhledem k nynější generační obměně se mnozí členové této party stali ze dne na den mazáky. V počtu reprezentačních startů jsou v popředí. „Při týmovém focení sedí v první řadě ti, co mají odehráno nejvíc. Přišlo mi hodně zvláštní, že jsem byl mezi nimi," culí se Kadeřábek.

„My, co jsme spolu od dorostu, si říkáme, že je až neskutečné, že se nás tolik sešlo v áčku. Teď už se však o nás nemůže mluvit jako o talentech. Musíme ukázat, že i my můžeme reprezentaci táhnout. Příliš starších už tu není," dodává Kadeřábek.

Reklama