Hlavní obsah

Dánsko a Litva, další dva soupeři pro Jarolímovu reprezentaci

Praha
Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace už zná jména svých soupeřů pro další přípravná utkání. Národní tým nejprve 15. listopadu na domácí půdě vyzve Dánsko, což bude poslední letošní střetnutí. Kalendářní rok 2017 pak odstartuje 22. března další domácí zápas proti Litvě, což bude znamenat generálku na druhou část kvalifikace MS. Dějiště budou teprve upřesněna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím během utkání kvalifikace MS 2018 Česká republika - Severní Irsko.

Článek

Kvalifikaci MS 2018 v Rusku otevřeli reprezentanti bezbrankovou remízou se Severním Irskem a možnost otestovat další hráče přijde novému kouči pochopitelně vhod.

„Jsme rádi za potvrzené soupeře pro nejbližší přípravná utkání. Můžeme se představit domácím fanouškům a pro náš tým to jistě budou další dobré zápasové zkušenosti při jeho vývoji. Zápas s Dánskem pro nás znamená velmi kvalitní test se vším všudy, soupeř dlouhodobě patří k evropskému nadstandardu," poukazuje trenér Karel Jarolím.

"Utkání s Litvou nám přijde vhod i proto, že hned po ní narazíme v kvalifikaci na San Marino a v obou duelech se dá čekat především dobývání hlubokého obranného bloku. Litva by tak mohla být z tohoto pohledu užitečným testem," věří Jarolím.

„Obě přípravná utkání se odehrají v domácím prostředí, jména stadiónů pro zápasy s Dánskem a Litvou budeme prezentovat v nejbližších dnech," dodává generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Oba soupeři jsou staří známí

V zápasech proti Dánsku a Litvě nepůjdou čeští hráči do neznáma. Dánsko, aktuálně 44. tým žebříčku FIFA, je velmi tradičním soupeřem a česká reprezentace mu v samostatné historii čelila už desetkrát s mírně pozitivní bilancí tří výher, pěti remíz a dvou porážek. Oba týmy se naposledy střetly v kvalifikaci o postup na MS 2014: v Kodani se obě strany rozešly bezbrankovou remízou, v Olomouci se z vítězství 3:0 radovalo Dánsko.

S Litvou, které ve FIFA rankingu patří 125. pozice, se národní tým dosud střetl šestkrát při pozitivní bilanci pěti výher a jedné prohry. Poslední konfrontaci znamenal dvojzápas v kvalifikaci ME 2012. Češi nejprve (znovu v Olomouci) na úvod kvalifikace podlehli 0:1, odveta v Kaunasu však znamenala jejich vítězství 4:1, čímž si zajistili postup do později úspěšně zvládnuté baráže.

Reklama

Související témata: