Hlavní obsah

Z poušťáka a díry v anglické bráně zase hrdinou. Na Harta se po výkonu ve Slovinsku superlativy jen hrnou

Lublaň/Praha

Po evropském šampionátu byl za poušťáka a díru mezi tyčemi Albionu, neboť Joe Hart na sebe upozornil vlastně jen několika minelami a úlety. Teď už ho ale fotbalová Anglie zase velebí. „Skvělý výkon,“ napsala na twitteru ostrovní brankářská legenda David Seaman, neboť Hart to byl, kdo ve Slovinsku v třetím díle kvalifikace o účast na mistrovství světa 2018 v Rusku zachránil Angličany od prohry, protože vychytal bezgólovou remízu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Joe Hart si za výkon v kvalifikačním utkání ve Slovinsku vysloužil chválu.

Článek

Prožil si své... Po francouzském šampionátu ho drtila nelítostná kritika, v Manchesteru City ho navíc nový kouč Pep Guardiola vypakoval z brány a gólmanskou jedničku udělal z Chilana Brava.

Hart proto vyměnil Premier League za Serii A a modrobílé barvy Citizens za červenobílé turínské, jen aby chytal, a během ročního hostování si udržel místo mezi tyčemi anglické reprezentace.

Úterní duel ve Slovinsku potvrdil, že dobře udělal, neboť se vrátil do národního týmu ve skvělé formě. „Asi to byl opravdu nejlepší výkon, jaký jsem v anglické reprezentaci podal," přiznával Hart před kamerami ITV.

Vychvaloval ho i kouč

„Co nejlepší, on byl přímo vynikající. Klidný, vyrovnaný, prostě skvělý. Díky němu máme bod," vychvaloval ho kouč Gareth Southgate, který se po skandálu a rezignaci Sama Allaredyce ujal první garnitury Albionu a dovedl ji k výhře nad Maltou a remíze ve Slovinsku.

Pravdou je, že Hart vyrukoval v Lublani hned s několika bravurními zákroky. Když třeba zlikvidoval vyloženou příležitost domácího legionáře z Atalanty Kurtiče, komentátoři si okamžitě vzpomněli na podobný zákrok Gordona Bankse na světovém šampionátu v Mexiku v roce 1970, kdy stejně báječně vyškrábl střelu Pelého.

„Neuvěřitelné. Už jsem viděl balón v síti," kroutil nechápavě hlavou Jasmin Kurtič. „Vím, že Hart je jedním z nejlepších brankářů na světě, ale tohle bylo až nenormální."

Hart se vytasil ještě s několika dalšími skvostnými zákroky, takže opět udržel čisté konto. „Mé tělo je ale na kusy a teprve uvidím, jak na tom budu druhý den," přiznával po zápase, v němž mělo Slovinsko dlouho navrch, ale gól Hartovi nevstřelilo.

Bod ze Slovinska brali

Výkon Angličanů byl skutečně hodně mizerný, ale ani Hart, ani trenér Southgate z toho těžkou hlavu neměli.

„Vždyť za Slovince chytá Oblak, který byl vynikající," připomínal Hart, že gólmanovi ve službách madridského Atlétika bylo těžké vstřelit branku. „A potom - máme mladé mužstvo," přidával další argument podpořený vírou, že reprezentace Anglie se bude dál zlepšovat a do Ruska se na mistrovství světa probojuje.

„Mohli jsme hrát lépe, i když na špatném trávníku to bylo pro naše hráče obtížné. Podstatná je ale remíza, kterou jsme uhráli. Našim hlavním cílem je kvalifikovat se na mistrovství světa a právě bod ze Slovinska může mít v postupovém boji zásadní význam," reagoval na kritiku prozatímní trenér anglické reprezentace Gareth Southgate.

Reklama

Související témata: