Hlavní obsah

Prokletý Eden. Uspěje právě slávista Jarolím na stadiónu, kde reprezentace šest let nevyhrála?

Praha

Prvořadé je, aby v kvalifikaci o mistrovství světa 2018 v Rusku poprvé skórovali a dočkali se tak prvního vítězství. Čeští fotbalisté však navíc stojí proti další negativní bilanci. Páteční duel s Norskem sehrají v pražském Edenu, který je pro reprezentaci zkrátka prokletý. Áčko tady naposledy zvítězilo před šesti lety a Lvíčata tu loni ztratila naději na postup ze skupiny evropského šampionátu a tím pádem i olympiádu.

Reprezentace v EdenuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Fotbalová reprezentace při tréninku na zápas Norskem.

Národní tým prochází výraznou přestavbou kádru a před koučem stojí úkolů víc než dost. Vedle jiných také odčarovat vršovický stadión. Kdo jiný už by měl jeho prokletí zlomit, když ne právě slávista Karel Jarolím, který nový Eden pokřtil dvěma ligovými tituly se sešívanými...!?

„Těším se tam, něco jsem v Edenu přece jen prožil. O to víc by bylo příjemné, kdyby se nám podařilo vyhrát," usmívá se trenér.

Už je na čase, protože Eden zatím rozhodně není pro reprezentaci rájem. Národní tým tady naposledy uspěl před šesti lety, když ještě za kouče Michala Bílka v úspěšně kvalifikaci ME 2012 porazil Skotsko 1:0.

Reprezentace v Edenu
27.5.2008ČR - Litva 2:0 (příprava)
14.10.2009ČR - Sev. Irsko 0:0 (kval. MS 2010)
8.10.2010ČR - Skotsko 1:0 (kval. ME 2012)
6.9.2012ČR - Arménie 1:2 (kval. MS 2014)
5.3.2014ČR - Norsko 2:2 (příprava)
28.3.2015ČR - Lotyšsko 1:1 (kval. ME 2016)
5.6.2016ČR - Korejská rep. 1:2 (příprava)
Tým do 21 let
31.3.2015ČR - Portugalsko 1:0 (příprava)
17.6.2015ČR - Dánsko 1:2 (ME 2015)
23.6.2015ČR - Německo 1:1 (ME 2015)

Vrba se tady výhry nikdy nedočkal

Jeho nástupce Pavel Vrba tady nikdy nevyhrál. Právě v Edenu na reprezentační lavičce debutoval, shodou okolností zrovna proti Norsku. V premiéře se dočkal jen plichty 2:2.

„Nikdy se nebudu vymlouvat na hřiště. Jsme národní tým a hrajeme na více domácích stadiónech. Je ale pravda, že s Plzní ani proti Norsku jsem tady moc krásných chvil nezažil. Snad už pro nás bude Eden konečně rájem, ne peklem," přál si Vrba později před kvalifikací s Lotyšskem.

Marně. Lotyši si odvezli senzační remízu, v generálce na letošní EURO ve Francii pak tady Čech a spol. dokonce prohráli 1:2 s Korejskou republikou.

Vedle zmíněného duelu se Skotskem porazilo áčko v Edenu hned v prvním duelu v roce 2008 už jen Litvu, které tehdy pořadatelé zahráli lotyšskou hymnu.

Zlou bilanci si do hlavy neukládají

„To může být jen shoda náhod, nezáleží na tom, na jakém stadiónu se hraje," nebere Eden jako prokletí Pavel Kadeřábek, i když při malém evropském šampionátu v loňském roce se stal vršovický stadión začarovaný i pro českou jedenadvacítku, v níž tehdy hrál. Prohra s Dánskem a remíza s Německem ji vyřadila ze hry o medaile a připravila o postupovou šanci na olympiádu v Brazílii.

„Kdybychom si vzali do hlavy, že se v Edenu nevyhrává, tak tam fakt nevyhrajeme. Musíme proto myslet pozitivně a bilanci prolomit. Vždyť my nehráli špatně ani v předchozích domácích zápasech se Severními Iry a Ázerbájdžánci. Pravdou sice je, že se o žádné super výkony nejednalo a atraktivní fotbal jsme také nehráli, ale pro oko to zase až tak zlé nebylo. Chtělo to dát gól, aby soupeři ustoupili od bránění a otevřeli obranu, protože pak by se nám vedlo lépe. Věřím, že v Edenu potřebná branka přijde," nechal se slyšet legionář z Hoffenheimu.

„Každá série má konec, snad prokletí Edenu zlomíme. Já tady mám z derby tuším bilanci 1-1-1, od každého něco. Za reprezentaci jsem tady ještě nechytal, ale byl u toho. Co máme zprávy, přijde i dost lidí, kteří nás poženou. Snad jim uděláme radost," přidává se brankář Tomáš Vaclík, další exsparťan.

Utkání proti Norsku je na programu v pátek 11. listopadu od 20:45, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama