Hlavní obsah

Špatně jsem spal, strašilo mě trápení se San Marinem, ale chmury se rozplynuly, oddechl si Sivok

Serravalle

Před nedělním zápasem se San Marinem netajil kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Sivok obavy z trápení s fotbalovým trpaslíkem. Prý i špatně spal... Chmury se ale brzy rozplynuly a nakonec mohl slavit vítězství 6:0...

Foto: Jan Tauber

Tomáš Sivok na tiskové konferenci v Serravalle.

Článek

Byl jste spíš skeptický, ne co do vítězství, ale dlouhého dobývání sanmarinské obrany. Oddechl jste si?

To víte, že ano! Upřímně jsem si výrazné vítězství přál, ale byl jsem nervózní. Špatně jsem před zápasem spal. Dobře si pamatuji ten poslední zápasy tady, kdy jsme se v první půli trápili a tři góly jsme dali až ve druhé. Vím, jak jsou takové zápasy s papírově velmi slabými soupeři, těžké.

Ten nedělní ale nebyl...

Záleží na tom, jak si ten zápas uděláte. Všichni říkali, že vyhrát tady je povinnost. Kdybychom zvítězili jen 1:0, tak by nás zkritizovali. Takže jsem rád, že jsme to zvládli a kluci dali šest gólů.

Dokonce jste dvojnásobně překonali třígólovou normu, kterou tady český tým dosud měl, a v první půli jste vytvořili nový poločasový rekord pěti brankami. Nemysleli jste na osmigólový rekord?

Viděli jsme na videu utkání, kdy tu Němci vyhráli 8:0, ale také trápení Norů, kdy to ještě čtvrt hodiny před koncem bylo 1:1, teprve pak odpor San Marina zlomili třemi trefami... Trenér Jarolím nás na variantu zdlouhavého dobývání upozorňoval, udržel nás ve střehu a napětí, takže jsme nic nepodcenili. Prohrát můžete i s divizním týmem, když zápas nechytíte. Na nějaký rekord jsme neměli ani pomyšlení.

Kdy z vás spadla nervozita?

První gól nás uklidnil, ale pořád tu bylo nebezpečí jednoho vydařeného brejku. Nervozita definitivně opadla po tom druhém, a pak přišly další. Ten brejk přišel hned na začátku druhé půle, naštěstí z toho gól nebyl, ale za stavu 5:1 by to už nebylo tak hrozné. Cenné je, že jsme udrželi i čisté konto.

Druhá půle už byla z vaší strany méně aktivní. Uspokojilo vás pětigólové vedení?

Je těžké se udržet psychicky nahoře a být pořád hladoví, když vedete 5:0 a pak přidáte šestý gól. Navíc domácí přitvrdili za únosnou mez. Nikdo se nechtěl zranit, takže jsme do soubojů nechodili tak důrazně jako v první půli.

Přibrousili hodně?

Řekl bych až moc, na to, jak se zápas vyvíjel. Dvakrát mě hodně hrubě atakovali. Měl jsem nabroušíno, že jim to vrátím, ale rozmyslel jsem si to. Dobré je, že jsme nedostali žádnou žlutou kartu. To se může v dalších zápasech hodit.

Vy jste říkal, že trenér Jarolím vás neustále drží v napětí. Jak to dělá?

Dostane nás pod tlak (smích). Pořád nám pouštěl video a upozorňoval nás, abychom nic nepodcenili a hráli kolmo dopředu. Vedli jsme 4:0 a on nám dával neustále pokyny. Nenechal nás v klidu. To je dobře, na hře to bylo znát. Kdybychom sem přijeli jako na dovolenou, tak bychom také zápas nemuseli zvládnout, a to by bylo neštěstí. Až o poločase přišel s úsměvem, že by si přál, aby takhle vypadal každý zápas, ale upozorňoval nás, abychom byli nadále obezřetní, i když si zápas budeme užívat.

Co tahle výhra znamená pro další vývoj v kvalifikaci?

Pořád jsme ve hře o druhé barážové místo. Škoda těch domácích remíz se Severním Irskem a Ázerbájdžánem. Ale máme to ve svých rukou. Čekají nás důležité zápasy v Norsku a Severní Irsku, i další, ale máme tu spoustu šikovných mladých kluků, měli bychom je zvládnout. Myslím si, že český fotbal se nemusí bát o budoucnost.

Reklama

Související témata: