Hlavní obsah

Bylo by bláznivé, kdyby po postupu skončil, apeluje Modrič, aby Dalič vedl Chorvaty i na MS

Pireus/Praha

Barážové duely, to je něco pro Chorvaty. Jsou na ně specialisté, protože už pětkrát je hráli a pokaždé rozhodující zápasy zvládli. A je jedno, zda šlo o postup na fotbalové mistrovství světa v letech 1998, 2014 či to budoucí v Rusku 2018, nebo o účast na evropském šampionátu 2004 a 2012. „Proto nepřicházelo v úvahu, abychom se na mistrovství světa nedostali, selhání jsme si vůbec nepřipouštěli,“ hlásil po úspěšné barážové konfrontaci s Řeckem chorvatský kouč Zlatko Dalič.

Foto: Costas Baltas, Reuters

O míč bojují Chorvat Ivan Perišič a Alexandros Tziolis z Řecka.

Článek

Jednapadesátiletý trenér, který působil dlouhá léta v arabském světě, kde kupříkladu dovedl tým Al Ajnu až do finále asijské Ligy mistrů, se reprezentace ujal v samém závěru kvalifikace, kdy měli Chorvaté ve své skupině namále. V posledním utkání museli bezpodmínečně porazit Ukrajinu, aby se dostali alespoň na druhé místo a hráli baráž.

Dalič úkol splnil, v Kyjevě jeho tým zvítězil 2:0 a následnou baráž s Řeckem rozhodl hned v prvním zápase. V Záhřebu totiž vyhrál 4:1, takže nedělní odveta v Pireu (0:0) byla jen formalitou.

Postupem mu skončila smlouva

„Cítím se krásně. Přes velký tlak jsem zůstával po celou dobu v klidu, protože jsem věděl, že jsem se stal trenérem jednoho z nejlepších národních týmů na světě. Bylo mi tudíž naprosto jedno, kdo bude naším soupeřem v baráži. Byl jsem přesvědčen, že vyhrajeme a účast v Rusku si zajistíme bez ohledu na soupeře, s nímž se potkáme," věřil Dalič ve fotbalové kvality Modriče, Rakitiče, Mandžukiče, Perišiče a spol.

Chorvatská reprezentace skutečně trenérovo očekávání naplnila. „V Záhřebu to byl úžasný výkon, nedělní odveta v Řecku už byla těžší, neboť chyběly přece jen síly a víc koncentrace, ale hráči bojovali jeden za druhého, a svého jsme dosáhli," pochvaloval si chorvatský kouč na závěr své mise u národního týmu.

Úspěchem v baráži a postupem do Ruska totiž Daličova krátkodobá smlouva se svazem skončila.

„Bylo by bláznivé, kdyby nebyl dál trenérem a nevedl naše mužstvo i příští rok v Rusku," vzkázala největší hvězda Chorvatů Luka Modrič svazovým představitelům. „Odvedl fenomenální práci, ale stejný dík si zaslouží i Čačič," připomněl podíl kouče odvolaného před cestou na Ukrajinu.

„Dobrou práci jsme ale odvedli všichni, a i proto jsme tam, kam patříme. Možná jsme odvetu v Řecku nesehráli tak, jak jsme schopni a jak si všichni představovali, nejdůležitější byl ale výsledek."

Dalič trvá na svém

Trenér Zlatko Dalič se netajil tím, že u reprezentace chce dál pokračovat, problém je však v tom, že chce za svého asistenta bývalou chorvatskou brankářskou ikonu Dražena Ladiče. A právě to není některým ze svazových funkcionářů po chuti.

Když totiž Dražen Ladič vedl v minulosti chorvatskou reprezentační jednadvacítku, způsobil dopravní nehodu, při které byli vážně zraněni tři lidé. Svědci tvrdili, že projížděl křižovatkou na červenou.

Z trenérské funkce byl odvolán, a navíc obviněn z falšování pojistných dokladů po nehodě, na což reagoval tím, že ve vedení fotbalu sedí lidé obvinění z trestných činů a nikdo se tím nezabývá, natož aby byli zbaveni funkce. I proto je personou non grata.

„Neměním své postoje a názory. Nejsem na nikom závislý, proto nebudu zticha jen proto, abych neměl problémy. Rád bych pokračoval, ale pokud si nebudu moci vybrat své lidi, klidně řeknu: Děkuji pěkně," trvá Dalič na svém a Ladiče, který mu dělal asistenta i v Al Ajnu, dál k reprezentaci chce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.