Hlavní obsah

Chybí mu část ruky, přesto je nejlepším střelcem týmu. Jako handicap to neberu, říká mladý fotbalista

Praha

Všimnete si ho na hřišti i mimo něj. Kolumbijského fotbalistu Andrese Mauricia Rodrigueze nelze přehlédnout. Na mistrovství světa v malém fotbale hráčů do 21 let vyniká výborným krytím míče, hbitostí a herní inteligencí. I čeští hráči měli problém ho uhlídat. V civilu zas srší vtipem a je pořád pozitivně naladěný. A to se přitom narodil s viditelným handicapem.

Foto: Petr Hrnčíř

Kolumbijský záložník Andres Mauricio Rodriguez v zápase s českým týmem.

Článek
Fotogalerie

Rodriguezovi totiž chybí část levé ruky od lokte ke konečkům prstů. „Mé matce už před porodem doktoři řekli, že se narodím bez této části," prozradil jednadvacetiletý borec, který se věnuje fotbalu od pěti let. „Hraju i velký fotbal jedenáct na jedenáct. Ne jenom malý," dodal rodák z Cartageny.

Svůj handicap jako nevýhodu oproti ostatním hráčům nevidí. „Prostě jsem musel najít způsob, jak hrát bez ní (ruky)," komentuje.

A to že ho našel, dokazuje účast na světovém šampionátu v Praze, kde mladí Jihoameričané ve skupině B narazili i na český tým. „My jsme se na něj připravovali a musím přiznat, že je výborný. I když má takový handicap, tak si skvěle kryje míč. Ani není přes něj vidět. Opravdu klobouk dolů," pravil na adresu jednadvacetiletého Rodrigueze záložník Daniel Kasal.

Rodriguez, který v kolumbijském týmu plní roli špílmachra, si v zápasech základní skupiny připsal dvě branky, a to hned v prvním zápase proti Švýcarům (5:2). V duelech proti České republice (0:5) a Japonsku (2:0) se neprosadil. Přesto je nejlepším střelcem své země. Svou sbírku může rozšířit v play off, kam Jihoameričané postoupili z druhého místa. Ve čtvrtfinále narazí od 16:50 na Rusko.

Zatím si tak pobyt v českém hlavní městě pochvaluje. „Praha je velice krásné město, lidé jsou příjemní a turnaj velice dobře zorganizovaný, takže po všech stránkách perfektní," uvedl Rodriguez.

Reklama

Související témata: