Hlavní obsah

Na Štědrý den dostal volno kvůli kartám. A spoluhráči si proto z českého beka utahovali

Praha

Byl smířený s tím, že Štědrý den prožije se spoluhráči na hřišti při souboji s Fenerbahce Istanbul. Fotbalový obránce Ondřej Čelůstka měl už dokonce zakoupenou letenku na Boží hod, kdy měl z Antalye cestovat za rodinu na Moravu. Jenže zasáhl osud a klubový trenér, který dal zadákovi české fotbalové reprezentace volno. U spoluhráčů se devětadvacetiletý zadák stal hned terčem řady vtípků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka během tréninku.

Článek

„Turci Vánoce nijak nedrží. Oslavují Nový rok, takže všude je veliká výzdoba připomínající tu, kterou máme spojenou s vánočními svátky. Ale Štědrý den, jak ho známe v Česku, jim nic neříká," vypravuje Ondřej Čelůstka, který působí v Turecku už sedmou sezonu.

V zemi, kde devětadevadesát procent obyvatel tvoří muslimové, vedení fotbalové soutěže na víkend před Štědrým dnem zařadilo poslední ligové kolo letošního roku. A Čelůstkův Antalyaspor dokonce absolvoval utkání s Fenerbahce 24. prosince v 18 hodin. „U nás v klubu i v kádru soupeře je řada hráčů z Evropy, kteří s termínem moc spokojení nebyli. Klidně se utkání mohlo odehrát v neděli. Ale hráči si diktovat nemohou," krčí smířlivě rameny Čelůstka.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Ondřej Čelůstka během utkání s Islandem v Kataru.

FAČR/Štěpán Černý

A tak Antalyaspor nastoupil k souboji s Fenerbahce podle plánu. Bezbrankovou remízu sledovalo na tribunách 18 401 diváků. Čelůstku však v akci neviděli. Štědrý den nakonec prožil s manželkou Hankou a synem Sebastianem v Česku.

V utkání 16. kola nejvyšší turecké soutěže na hřišti Malatyasporu totiž za nepříznivého stavu neudržel nervy na uzdě a byl napomínám žlutou kartou. „Prohrávali jsme o dvě branky, konec byl vyhrocený. Měl jsem házet aut, protihráč ležel na míči a nechtěl mi balon dát. Trošku jsem se rozparádil. Vypadalo to, že se na mě vrhne i část domácího publika," vrací se Čelůstka k okamžiku, kdy padla na každé straně jedna červená a jedna žlutá karta.

Český zadák do sprch sice nemusel, ale karetní trest byl čtvrtým během podzimu, což znamenalo automatickou stopku pro utkání na Štědrý den. „Dostal jsem dvě karty během dvou kol, což pro mě není moc typické. Myslím, že ta třetí byla udělena neprávem. Každopádně hrát jsem proti Fenerbahce nemohl. Kluci si mě pak dobírali, že jsem to měl dobře vymyšlené. Legrácek a narážek na dané téma padlo skutečně hodně," připouští s úsměvem Čelůstka.

Spoluhráče sledoval u televize

Se spoluhráči až do víkendu trénoval, následně ale dostal od trenéra Bülenta Korkmaze volno, a tak mohl vyrazit za rodinou do Česka. Parťáky při bezbrankové remíze s Fenerbahce sledoval jen u televize.

„Myslím, že jak v Turecku žije hodně cizinců, nešťastný termín se promítl i do návštěvy," dumá Čelůstka nad skutečností, že na tribunách s kapacitou 33 tisíc míst bylo 18 401 fanoušků. „Normálně by na Fenerbahce bylo určitě třicet tisíc. Daří se nám, jsme jen dva body od druhé příčky," říká Čelůstka, jenž zažil během kariéry zápasy den před Štědrým dnem či na Boží hod. „Tenhle termín mi ale přišel hodně nešťastný."

Čelůstka si však nakonec užil plnými doušky Vánoce v českém podání. Doma oslaví i poslední den roku, 3. ledna už se bude ale hlásit v Turecku na srazu týmu před soustředěním pro jarní část sezony. „Budeme týden v Beleku v hotelu našeho klubového prezidenta. Pak už se rozjede naplno zase zápasový kolotoč," líčí opora Antalyasporu.

Reklama

Související témata: