Hlavní obsah

Rekordní počet branek na MS. Brazilská fotbalistka předstihla legendárního snajpra

Valenciennes/Praha

Do tabulek se zapisuje nový rekord! Brazilská fotbalistka Marta je člověkem s největším počtem vstřeleným gólů na světových šampionátech v historii. Do nynějška vévodila tabulkám „pouze“ mezi ženami, po úterním utkání proti Itálii ale statistikám kraluje celkově - jednoduše řečeno, žádný muž ani žena na MS nevstřelil či nevstřelila více gólů.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Brazilská fotbalistka Marta během utkání s Itálií na MS žen 2019.

Článek

Doposud se 33letá útočnice dělila o první místo s Němcem Miroslavem Klosem, po včerejší trefě z penalty proti Itálii se ale v čele pomyslného žebříčku osamostatnila. Zatímco Klose se zúčastnil čtyř světových šampionátů a na 16 gólů potřeboval 24 zápasů, Marta je nyní už na svém pátém mistrovství světa.

Na sedmnáct branek potřebovala pouhých devatenáct zápasů. V současné době je autorkou více než čtvrtiny všech gólů, které kdy brazilská reprezentace na MS žen vstřelila.

„Cítím velkou radost, nejen díky tomu, že jsem překonala rekord, ale také pro to, že jsem v tomto směru mohla reprezentovat ženy," řekla Marta BBC Sport.

Legendární Marta, známá i mimo komunitu příznivců ženské kopané, je šestinásobnou nejlepší fotbalistkou roku na světě. Prestižní ocenění získala dokonce pětkrát v řadě (mezi lety 2006 a 2010) a naposledy v roce 2018. Kromě toho pětkrát skončila na druhém místě. Je držitelkou dvou stříbrných olympijských medailí a v roce 2007 byla nejlepší hráčkou i nejlepší střelkyni ženského MS.

Úspěšně proměněný pokutový kop nakonec zápas mezi Brazílií a Itálií rozhodl, Brazílie utkání ovládla 1:0 a výhra jí zajistila postup do dalších fází turnaje.

Reklama