Hlavní obsah

Boj amerických fotbalistek za rovnost s muži jde do Kongresu

New York

Americké fotbalistky získaly v boji za rovnoprávné postavení s muži spojence na politické scéně. Dva dny po jejich triumfu na mistrovství světa navrhl demokratický senátor Joe Manchin, aby vláda neposkytla finanční podporu pořadatelství mistrovství světa v roce 2026, dokud americká fotbalová asociace nebude fotbalistky platit stejně jako fotbalisty.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Američanka Alex Morganová.

Článek

Ženský tým už v březnu podal na asociaci žalobu kvůli diskriminaci. Připojilo se k ní 28 hráček, jež svazu vyčítají, že dostávají méně peněz než muži a mají horší podmínky na přípravu, cestování i zápasy. Přitom jsou na rozdíl od amerických fotbalistů dlouhodobě nejlepší na světě. Čtyřikrát vyhrály olympijský turnaj a letos počtvrté světový šampionát.

Ženský fotbal se také v USA těší velkému zájmu fanoušků. Nedělní finále sledovalo v televizi 14 milionů diváků, přestože se hrálo v dopoledních hodinách. Před čtyřmi lety při šampionátu v Japonsku v příhodnějším čase vidělo finálový zápas více než 25 milionů Američanů. O takových číslech se mužům ani nesní. Loňské finále MS mezi Francií a Chorvatskem zajímalo v USA jen 11 milionů diváků.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Momentka ze semifinále MS USA - Anglie. Zleva Američanka Carli Lloydová a Angličanka Demi Stokesová.

Senátor Manchin prohlásil, že rozdíly v platech mezi mužskými a ženskými fotbalovými reprezentanty jsou nepřijatelné. "Jsou nejlepší na světě a zaslouží si, aby byly podle toho oceňovány," uvedl.

Spojené státy v roce 2026 uspořádají fotbalové mistrovství světa mužů spolu s Kanadou a Mexikem. Bez finanční podpory státu se to neobejde a Manchin toho chce využít. Jeho návrh však musí najít podporu v Kongresu, a navíc hrozí, že ho bude vetovat prezident.

Donald Trump sice hráčkám po nedělním vítězství blahopřál a prohlásil, že Amerika je na ně hrdá, ale na otázku reportéra, jestli by fotbalistky měly být odměňovány stejně jako muži, odpověděl vyhýbavě. "Rád bych to viděl, ale musíme se podívat na čísla. Jaké jsou návštěvy na ženském fotbale celoročně, nejen při mistrovství světa," řekl Trump.

Jeho vztahy s ženským fotbalovým týmem jsou právě kvůli jeho názorům na oceňování práce žen velmi napjaté. Když ještě během turnaje pozval hráčky do Bílého domu bez ohledu na to, jak ve Francii dopadnou, kapitánka Megan Rapinoeová pozvání velmi razantně odmítla s použitím vulgárních slov.

Americké fotbalistky požadují stejné finanční podmínky i od FIFA. Ta sice pro letošní šampionát prémie zdvojnásobila, ale stále jsou mnohem menší než u mužů. Za titul mistryň světa Američanky dostaly v přepočtu 91 milionů korun, zatímco francouzští fotbalisté si loni rozdělili devětkrát víc. Podpory se jim dostalo i od publika při finále v Lyonu. Padesát tisíc diváků skandovalo "stejné platy".

Totéž dnes šampionky slyšely od fanoušků po návratu domů. Při slavnostní jízdě New Yorkem v otevřeném patrovém autobusu si fotbalistky užívaly slávu i to, jak je lidé podporují. Na závěr oslav také obdržely od starosty Billa de Blasia symbolický klíč od města.

Reklama

Související témata: