Hlavní obsah

Jarošík oslavil sedmý titul, Baroš první

PRAHA

Nedělním dramatickým vyvrcholením španělské ligy definitivně skončila sezóna 2006/07 evropského fotbalu. S výjimkou soutěží, které se hrají systémem jaro-podzim, mezi něž patří například Rusko či Norsko, se na evropském kontinentu definitivně zavřely brány stadiónů. Ty se pro diváky otevřou nejdříve 7. července díky prvnímu kolu Poháru Intertoto. Z Čechů se letos z ligového primátu radovala desítka hráčů a dva trenéři.

Článek

Zřejmě nejcennější primát dobyl Jiří Jarošík ve skotské Premier League. Celtiku Glasgow se podařilo i s českým záložníkem na soupisce předčít tradičního městského rivala Rangers a obhájit prvenství z minulého roku. „Titul jsme vyhráli zaslouženě, s cílem získat jej jsem do Skotska také šel,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Jarošík. Celtik se navíc dokázal probojovat mezi posledních šestnáct celků v prestižní Lize mistrů a vyhrál Skotský pohár.

Devětadvacetiletý blonďák změnil dres před rokem v rámci Britských ostrovů. Opustil Chelsea, respektive Birmingham, kde v minulé sezóně z Londýna hostoval a upsal se Celtiku na tři roky s další opcí. „V Glasgowě máme super fanoušky, ale já bych chtěl ještě nakouknout do anglické ligy. Do Chelsea bych se už asi vrátit nechtěl, je tam obrovská konkurence,“ vyjádřil se ke své další fotbalové budoucnosti Jarošík a dodal: „Rád bych do týmu, který se umístil v první desítce Premier League. Mám ještě měsíc na to, abych se nějak rozhodl, takže není kam spěchat.“

Bývalý záložník pražské Sparty, CSKA Moskva i zmiňované Chelsea tak získal již svůj sedmý ligový titul ve čtvrté evropské zemi.

Baroš oslavil první ligový titul 

Dalším, kdo se radoval se spoluhráči při mistrovských oslavách byl Milan Baroš, který v zimní přestávce posílil francouzský Lyon. Olympique potvrdil dominanci nad svými soupeři po roce 2000 šestým titulem v řadě.

Špatnou zprávou pro českého útočníka ale může být to, že kouč Houllier, který si ho v lednu přivedl z anglické Aston Villy, po skončení sezóny na svůj post rezignoval. Další nepříjemností pro Baroše je fakt, že francouzský klub angažoval do již nabité útočné vozby Abdula Kadera Keitu z Lille. Reprezentant Pobřeží slonoviny dal v právě skončeném ročníku devět branek a byl vyhlášen třetí hvězdou celé soutěže.

Pro Baroše je zisk francouzského titulu druhou nejcennější dobytou trofejí v kariéře. Největšího úspěchu dosáhl pětadvacetiletý útočník v roce 2005, kdy dokázal s liverpoolskými spoluhráči ve vítězství obrátit památné finále Ligy mistrů proti AC Milán.

Zítka prožil báječnou sezónu 

Mnohými odepisovaný brankář Daniel Zítka dosáhl s Anderlechtem Brusel na svůj třetí primát v belgické lize a navrch byl fanoušky zvolen nejlepším brankářem soutěže. Odborníci mu pak v hlasování přisoudili šesté místo mezi všemi hráči Jupiler league.

Titul ve slovenské lize dokázala vybojovat Žilina, jíž trénuje Pavel Vrba. Ten navázal na loňský triumf dalšího českého trenéra Františka Komňackého s Ružomberkem. Žilina přidala další korálek na šňůru úspěchů z let 2002 - 2004 i s třemi Čechy v sestavě. V dresu nového mistra letos působila trojice hráčů Pavel Devátý, Martin Švestka a Benjamin Vomáčka.

Hned trio českých fotbalistů se radovalo také v rakouské lize. Na hřišti se v dresu mistrovského Salcburku v sezóně objevili technický záložník Patrik Ježek, ex-slávistický středopolař Karel Piták či bývalá reprezentační věž Vratislav Lokvenc. K první příčce dovedl svůj tým z Debrecínu i dřívější trenér pražské Slavie a asistent reprezentačního kouče Brücknera Miroslav Beránek v maďarské lize. Bývalý brankář ´sešívaných´ Michal Václavík zdvihl nad hlavu pohár pro vítěze polské ligy.

Reklama

Související témata: