Hlavní obsah

Totalsport: Šéf svazu Mokrý má pozitivní lustraci

PRAHA

Dalšímu skandálu čelí předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý. Časopis Totalsport ve svém nejnovějším vydání tvrdí, že byl pozitivně lustrován. Třiapadesátiletý funkcionář měl být podle článku od roku 1981 pracovníkem StB. Podle zákona a stanov ČMFS to však neznamená, že by musel z funkce odstoupit. Mokrý, který se včera vracel z evropského šampionátu do 21 let, se k celé záležitosti odmítl přímo vyjádřit.

Článek

Právo obdrželo jen prohlášení svazu, které zdůrazňuje, že žádné fotbalové normy povinnou lustraci nikomu nenařizují, tedy že nehrozí, aby Mokrý musel nutně odstoupit. Odpověď na otázku, zda byl šéf ČMFS skutečně pozitivně lustrován, ale ani toto vyjádření nedává.

„Platné zákony České republiky, ani stanovy ČMFS, ani žádné jiné předpisy nevyžadují, aby od adepta na jakoukoli funkci v rámci Českomoravského fotbalového svazu včetně předsedy mělo být žádáno lustrační osvědčení. Podobný požadavek by totiž překračoval meze zákona. Z dikce tzv. „lustračního zákona“ jednoznačně vyplývá, že osvědčení může být vydáno výhradně osobě, které se týká. Z těchto důvodů považuje ČMFS mediální spekulace o lustračním osvědčení předsedy za protiprávní a zavádějící s cílem poškodit svaz a jeho nejvyššího představitele. ČMFS proto podnikne příslušné právní kroky,“ píše se v prohlášení.

Mokrý, který několik let pracoval u Police ČR v Brně, požádal o lustraci před dvěma lety v době, kdy ho vyzvali členové moravské komory, aby kandidoval na předsedu ČMFS. Tím byl zvolen až na třetí valné hromadě poté, co se dohodl na spolupráci a rozdělení kompetencí s Vlastimilem Košťálem, který na dvou neúspěšných valných hromadách kandidoval proti němu za Čechy. Třetím kandidátem byl Ivan Hašek.

Stanovy ČMFS striktně nevyžadují lustrační osvědčení, ale moravští delegáti se na schůzce před valnou hromadou dohodli, že kandidovat mohou jen ti, kteří mají čistý trestní rejstřík a negativní osvědčení. Mokrý podle Totalsportu v březnu 2005 ještě pozitivní osvědčení v ruce neměl, ale sám prý dobře věděl, jaký bude výsledek. Kandidaturu přesto přijal.

„Následující den mu přišla poštou obálka. Modře na žlutém bylo na papíře uvedeno, že Pavel Mokrý má pozitivní lustraci a byl příslušníkem StB jakožto člen Sboru národní bezpečnosti. S podpisem ministra Bublana. Spis byl založen v roce 1981,“ stojí v článku zveřejněném Totalsportem.

Reklama