Hlavní obsah

Brazílie po penaltách postoupila do finále Copy Amériky

MARACAIBO

Fotbalisté Brazílie se v úterý stali prvními finalisty Copy Amériky a udrželi si šanci na obhajobu triumfu. V semifinále s Uruguayí si postup zajistili až vítězstvím 5:4 v penaltovém rozstřelu, v normální hrací době skončil zápas nerozhodně 2:2. Soupeř Brazílie pro nedělní finále vzejde ze souboje mezi Argentinou a Mexikem, který se uskuteční v noci ze středy na čtvrtek.

Článek

Brazilci se díky Maiconovi dostali už ve čtrnácté minutě do vedení, ale pak přineslo nastavení prvního poločasu, který byl několikrát přerušen kvůli výpadkům osvětlení, hned dva góly. Nejprve Diego Forlán vyrovnal a vzápětí poslal kanárky znovu dopředu Julio Baptista. O vyrovnání se dvacet minut před koncem postaral náhradník Sebastian Abreu.

Stav 2:2 svítil na ukazateli skóre i po devadesáti minutách a vzhledem k tomu, že se na šampionátu Ameriky nehraje prodloužení, rovnou následovaly pokutové kopy. Po dvou neproměněných penaltách na každé straně přišel rozhodující okamžik v sedmé sérii, kdy Doni zneškodnil pokus Diega Lugana a zajistil Brazilcům postup.

Dunga věřil, ale jistý si nebyl 

Konec zápasu byl hodně divoký. Brazilci, kteří před třemi lety Uruguay ve stejné fázi turnaji také vyřadili na penalty, svými divokými oslavami vyprovokovali zlomené uruguayské fotbalisty a na hřišti se strhla pořádná strkanice. Ta jen potvrdila sílící napětí a vystupňovala letitou rivalitu mezi jihoamerickými fotbalovými velmocemi.

Naštvaní poražení i jejich kouč Oscar Tabárez odmítli mluvit s novináři, zatímco nový trenér Brazilců Carlos Dunga připustil, že Brazílie prošla velkou zkouškou. "Ale abyste se stali vítězným týmem, musíte si něco vytrpět. V nejtěžších chvílích se musíte postavit, sebrat kuráž a rvát se až do úplného konce," řekl Dunga, kterému jeho hráči dali pěkný dárek k sobotnímu narození syna Matheuse.

Dunga, kapitán mistrů světa z roku 1994, prý byl před penaltovým rozstřelem dost nervózní. "Nebyl jsem si jistý, že vyhrajeme, ale věřil jsem, že to můžeme dokázat. Penalty nejsou jen otázkou jednoho okamžiku, je to výsledek předchozí přípravy," dodal Dunga, jenž se na turnaji musí obejít bez největších hvězd Ronaldinha a Kaká. Ti se z Copy Amériky omluvili kvůli únavě z dlouhé sezóny.

Copa América - semifinále
Brazílie - Uruguay 2:2 (2:1), na penalty 5:4.
Branky: 14. Maicon, 45.+9 Baptista - 45.+4 Forlán, 70. Abreu. Diváci: 42.000.

Reklama

Související témata: