Hlavní obsah

V Lize mistrů by mohli hrát i vítězové národních pohárů

BRUSEL

Vítěz Poháru ČMFS by mohl v blízké budoucnosti bojovat o účast v Lize mistrů. Vedení Evropské fotbalové unie UEFA zvažuje, že prestižní soutěž otevře i pro vítěze národních pohárů.

Článek

Podle návrhu, kterým se bude unie zabývat příští týden, by měli vítězové pohárů ze zemí, které figurují do 16. místa v žebříčku UEFA, hrát vlastní kvalifikaci. České republice patří v současnosti 13. místo.

"Dvě kola by se hrála tradičním způsobem doma-venku a čtyři poslední celky by šly přímo do základních skupin," citovala agentura Reuters svůj zdroj z vedení UEFA.

Pokud by si vítěz poháru zajistil postup do Ligy mistrů díky umístění v lize, místo v kvalifikaci by nepřešlo na poraženého finalistu, ale na následující celek v tabulce.

Návrh je výsledkem práce zvláštní komise, kterou založil nový šéf UEFA Michel Platini. Ten už před volbami prohlašoval, že chce dát šanci získat milióny z Ligy mistrů i jiným klubům, než jen silným celkům z Anglie, Itálie, Španělska. "Není to velká revoluce, ale osvěží to soutěž. Tradiční kluby ze Švédska či České republiky by měly větší šanci proniknout mezi elitu," řekl zdroj agentuře Reuters.

Reklama