Hlavní obsah

Fotbal dal milion Lince bezpečí. Projekt pomoci dětem ocenila i UEFA

Praha

Fotbalová asociace ČR věnovala Lince bezpečí 1,2 milionu korun. Částku 50 000 euro FAČR dostal od Nadace UEFA Foundation for Children Award 2019 jako ocenění projektu „Jak pomoci dětem, které něco trápí," na němž asociace spolupracovala právě s Linkou bezpečí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Martin Malík (vlevo) a trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Článek

Jedná se o třicetistránkovou brožuru, v níž odborníci radí trenérům žáků a mládeže, jak postupovat například při šikaně v týmu, kyberšikaně, depresi, úzkosti a dalších problémech, s nimiž se děti kolikrát nesvěří rodičům, ale trenérovi ano. Brožura obsahuje i možnosti, jak takové situace odhalovat a řešit.

„FAČR je největším sportovním spolkem v zemi. Máme přes 330 tisíc členů. Náš dosah v celé společnosti je velký. Domnívám se, že je velmi důležité, abychom se i my zapojovali do projektů v rámci společenské odpovědnosti. Jsem rád, že tento manuál je toho důkazem," řekl předseda FAČR Martin Malík.

Foto: FAČR

Zleva Martin Malík, předseda FAČR, a Gianni Infantino, šéf FIFA.

Tým trenérů, který na manuálu spolupracoval vedl Werner Lička, předseda trenérské asociace. Za Linku bezpečí byli u vzniku brožury lékaři a psychologové. „Zájem o projekt je i mimo fotbal. Využít ho chce například basketbal, ale informují se i další sportovní svazy," uvedla manažerka FAČR pro sociální projekty Michaela Veselá. „Linka bezpečí coby nezisková organizace naléhavě potřebuje finance, a tak je skvělé, že díky naší spolupráci získá přes jeden milion korun," dodala Veselá.

Fotbal už v minulých letech uspěl s projekty Speciálních olympiád, které zajišťují sportovní aktivity a rozvoj fotbalu u osob s mentálním postižením, a Dětský domov Cup, turnaj o pohár české reprezentace pro děti z dětských domovů. I tyto projekty ocenila UEFA.

Fotbaloví reprezentanti často přispívají charitativním organizacím a podporují dobrovolnými sbírkami mezi sebou projekty zejména pro děti. „Na charitu věnujeme i částku 60 000 korun, které jsme dostali za třetí místo ve Sportovci roku," řekl kouč Jaroslav Šilhavý. Stejně uvažují i vítězní basketbalisté (100 000 Kč) a druhá fotbalová Slavia (80 000 Kč).

Reklama

Související témata:
Linka bezpečí