Hlavní obsah

UEFA ruší nepsané pravidlo o vrácení míče při zranění

NYON

Evropská fotbalová unie hodlá skoncovat s nepsaným pravidlem, podle nějž při zranění hráče mužstvo přeruší hru tím, že zakopne míč do autu. Právo přerušit hru by podle čtvrtečního prohlášení UEFA měl mít výlučně rozhodčí.

Článek

Podle dosavadní praxe v takových situacích soupeř po ošetření hráče vrací míč týmu, který ho zakopl, což je považováno za projev fotbalového gentlemanství. Fotbalista, který to neudělá, sklízí pískot publika, stejně jako když pokračuje ve hře, zatímco soupeřův hráč leží na trávníku. V některých případech však bylo nepsané pravidlo zneužíváno ke zdržování hry, a to je zřejmě důvod, proč chce UEFA odpovědnost za přerušení hry přenést výlučně na rozhodčí.

"Týmy by neměly přestat hrát, dokud je k tomu sudí nevyzve. Jestli to některé mužstvo přesto udělá, nemůže očekávat, že mu soupeř míč vrátí," píše se ve zdůvodnění, které UEFA vydala po čtvrtečním semináři rozhodčích ve svém sídle ve švýcarském Nyonu.

Komise rozhodčích také vyzvala sudí, aby přísněji posuzovali strkanice v šestnáctce při rohových a přímých kopech. "Šestnáctka není zápasnický ring a tahání za dres do fotbalu nepatří," řekl předseda komise rozhodčích Španěl Angel Villar Llona. Rozhodčí by hráče, který před brankou používá ruce k vybojování lepší pozice, měli nejprve slovně napomenout a při opakování prohřešku vytáhnout žlutou a pak i červenou kartu.

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.