Hlavní obsah

Sudí Damková věří, že jí vystoupení v Číně pomůže zpět do ligy

PRAHA

Především množství nezapomenutelných zážitků a cenné zkušenosti si přivezla česká fotbalová rozhodčí Dagmar Damková z mistrovství světa v Číně. Z role turnajové náhradnice se vypracovala až do pozice jedné z nejvytíženějších sudí a svoje vystoupení v Asii korunovala řízením semifinálového zápasu. A podle ohlasů komise uspěla, což by jí prý mohlo pomoci v návratu na českou prvoligovou scénu, kde od loňského nepovedeného utkání mezi Teplicemi a Slavií chybí.

Článek

Plzeňská rozhodčí sama nemohla uvěřit tomu, co se jí podařilo. Žádný z tuzemských arbitrů se na mezinárodním turnaji neobjevil v tak pokročilé fázi. "Jsem strašně šťastná a plná dojmů. To se ani nedá teď popsat, uvědomím si to teprve až doma, až se na to podívám znova," řekla Damková v pondělí večer po příletu do Prahy.

Ve své kariéře už pískala na olympiádě v Aténách, evropském mistrovství nebo ve finále Poháru UEFA, ženské obdobě Ligy mistrů, ovšem zážitek z Číny staví nejvýš. "Je to jednoznačně můj dosavadní vrchol. Atmosféra prostě byla jedinečná, 50 tisíc diváků v hledišti," líčila Damková.

Její původní pozice náhradnice se začala měnit dva dny před začátkem šampionátu. "To nám oznámili nominaci na první kolo základních skupin. Určitě o mnohém rozhodly fyzické testy, všechny jsme měly stejnou výchozí pozici bez ohledu na zkušenosti. Říkala jsem si: 'Dostala si šanci, tak ji čapni'," pokračovala Damková, která ve skupině pískala dva duely.

Damková: Nervózní jsem nebyla

Velký dojem na ní udělalo utkání domácí Číny s Novým Zélandem. "Šedesát tisíc Číňanů v hledišti, to bylo něco. Čína vyhrála 2:0, diváci hráčky vyprovázeli potleskem, byl to hukot," uvedla. Svého vrcholu se ale dočkala o šest dní později, kdy ji komise nominovala na semifinále mezi Německem a Norskem. "Byla to nádherná atmosféra. Když jsem šla na hřiště, měla jsem husí kůži, celý svět na mě koukal. Ale nervózní jsem nebyla, říkala jsem si 'pískej jako vždycky'," prohlásila Damková.

Zápas se jí mimořádně povedl. "Už sama jsem cítila, že to bylo ono. Po zápase za mnou přišly i Norky a říkaly: 'Good match'," pochvalovala si. Největší ocenění se jí ale dostalo od samotné ženské komise rozhodčích. "Z ohlasů bylo cítit, že se mi to povedlo. Chválili mě: 'Ty jsi tady udělala největší pokrok, protože jsi začínala jako náhradnice'. Zlepšovala jsem se každým zápasem a udělala veliký pokrok," libovala si Damková.

Vedle zkušeností a mnoha zážitků si přibalila na zpáteční cestu do Evropy velký kus sebevědomí. "Myslím, že moje pozice na mezinárodní scéně se upevnila. Věřím, že mi to pomůže i v tom, abych pískala příští rok na olympiádě," přála si. O největším poselství šampionátu se ale příliš bavit nechtěla, pauza v řízení prvoligových utkání po nevydařeném duelu Teplic se Slavií ji stále mrzí.

Čína je fotbalově na nejlepší úrovni

"Je to pro mě svým způsobem i satisfakce za vše, co jsem musela překonat. Ukažte mi českého rozhodčího, který pískal semifinále MS. Doufám a věřím, že mi turnaj v Číně opět pomůže v nasazování na první ligu. I když je to spíš otázka pro komisi," podotkla Damková.

Přestože na pořádání her v Číně se množí negativní ohlasy, ona nedá na miliardovou zemi dopustit. "Jsem v tomhle směru optimistka. Z pohledu fotbalu je všechno na nejlepší úrovni. Jediný a obrovský problém je s dopravou a smogem. Byla jsem v zemích jako Itálie, Turecko, kde jsou s auty problémy, ale naprosto netuším, jak to Číňané vyřeší," uvedla česká rozhodčí.

Domů přivezla také míč, s nímž se hrálo semifinále. Nechala si ho podepsat od kolegyň na pomezí a delegát jí dokonce na balon napsal věnování. Hlavně se těšila, až se doma trochu aklimatizuje. Příliš času na odpočinek přesto mít nebude. "Čeká mě pěkně nabitý říjen. Desátého odlétám do Švédska na druhé kolo Poháru UEFA, zúčastním se i semináře UEFA," dodala Damková.

Reklama