Hlavní obsah

Trenér Staunton skončil na lavičce irské fotbalové reprezentace

DUBLIN

Fotbalisté Irska, soupeři českého týmu v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, budou mít nového trenéra. Národní svaz se dohodl na ukončení spolupráce se Stevem Stauntonem, kterému se nepodařilo dovést tým na šampionát v Rakousku a Švýcarsku. Uvedly to internetové stránky Irské fotbalové asociace (FAI).

Článek

Osmatřicetiletý Staunton, se 103 mezistátními zápasy rekordman mezi irskými fotbalisty, vedl reprezentaci od ledna 2006, kdy vystřídal Briana Kerra. Začal nadějnou výhrou 3:0 nad Švédskem, ale kvalifikace se jeho svěřencům nepovedla. Od pětibrankové porážky loni v říjnu na Kypru se nad trenérem začala stahovat černá mračna. Experti mu vyčítali malé trenérské zkušenosti a nepomohlo ani angažování anglického veterána Bobbyho Robsona do role poradce.

I San Marino Irové porazili až gólem v poslední minutě a zářijová prohra v Praze jim prakticky zavřela dveře na Euro. Staunton na lavičce vydržel ještě při remízách s Německem a Kyprem, v noci na středu však po schůzce s vedením svazu u mužstva skončil. Poslední kapkou prý pro něj byl pískot padesáti tisíc diváků v Dublinu při zápase s Kyprem.

Blood: Stauton po sobě nechal tým s velkým potenciálem

Staunton během svého působení na lavičce vyhrál jen čtyři z 11 zápasů, z toho dva proti fotbalovému trpaslíkovi ze San Marina. Prezident svazu David Blood přesto jeho práci ocenil. "Přivedl do týmu spoustu mladých hráčů a zanechal po sobě tým s velkým potenciálem. Jako člen tříčlenného výboru, který doporučil Steva angažovat, jsem zklamaný, že věci nefungovaly tak, jak jsme si představovali," uvedl na internetových stránkách.

V posledním kvalifikačním zápase s Walesem bude u seniorské reprezentace zaskakovat trenér jednadvacítky Don Givens. Podle bookmakerů je za nejvážnějšího kandidáta na uprázdněný post považován David O´Leary, bývalý úspěšný trenér Leedsu a Aston Villy. Padají však i další jména jako Roy Hodgson, který momentálně trénuje Finy, Skot Graeme Souness nebo legendární irský záložník Liam Brady.

Vedení svazu však nechce nic uspěchat a nejprve prý sestaví komisi z irských trenérů a bývalých hráčů. Ta pak zvolí Stauntonova nástupce.

Reklama

Související témata: