Hlavní obsah

Policie odložila případ Horváthovy zdvižené pravice

PRAHA

Policie v úterý odložila případ fotbalisty Pavla Horvátha, kterého prověřovala kvůli zdvižení pravice při zápase první ligy. ČTK to řekl žalobce Petr Cibulka ze státního zastupitelství pro Prahu 3. Podle policie se Horváth nedopustil trestného činu.

Foto: Repro ČT

Gesto sparťana Pavla Horvátha během utkání na Žižkově

Článek

Trestní oznámení na sparťanského záložníka kvůli jeho gestu podal v září člen pravicové extrémní Národní strany Leoš Vacek. Fotbalista v pražském derby na Žižkově pokynul fanouškům způsobem připomínajícím fašistický pozdrav.

Horváthovi už udělila disciplinární komise fotbalového svazu pokutu 200 000 korun. Hráč podle ní svým gestem znevážil jméno fotbalu. Komise vycházela z televizního záznamu jeho činu a znaleckého posudku odborníka na extremismus Miroslava Mareše. Horváth se ale od jakékoli spojitosti s fašismem distancoval a za gesto se omluvil.

Extremistická Národní strana na svých internetových stránkách uvedla, že jí především vadí původní rozhodnutí policie Horvátha za jeho gesto nestíhat, zatímco v jiných případech naznačujících propagaci fašizmu prý postupuje mnohem aktivněji. Proto se rozhodla podat sama trestní oznámení.

Reklama