Hlavní obsah

Šéf FIFA nechce v národních týmech naturalizované cizince

DURBAN

Prezident FIFA chce omezit počet naturalizovaných cizinců v národních týmech. Sepp Blatter, který také bojuje za omezení počtu zahraničních hráčů v klubech, se totiž obává, že by na světových šampionátech v letech 2014 a 2018 mohla polovina zúčastněných reprezentací nastoupit se sestavami plnými brazilských fotbalistů.

Článek

"Invazi z Brazílie musíme zastavit," řekl Blatter novinářům v Durbanu během losování kvalifikace mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Blatterovi se nelíbí zejména zákony, které umožňují fotbalistům získat občanství příslušné země díky svatbě nebo po dvouletém pobytu v dané zemi.

"Je to opravdu velké nebezpečí. Na mistrovství světa je 32 týmů, takže snad nikdy nebudou všechny plné Brazilců, ale na nejbližších šampionátech vážně hrozí, že by na nich mohlo hrát až 16 mužstev složených jen z Brazilců," prohlásil prezident FIFA.

Například barcelonský záložník Deco se rozhodl získat portugalské občanství, když si podle vlastních slov uvědomil, že do brazilské reprezentace by se nikdy nedostal. Podobný příklad je útočník Eduardo da Silva, který hraje za Chorvatsko, nebo japonský reprezentant Alessandro Santos.

Reklama