Hlavní obsah

Národní fotbalový stadion bude na Letné, slibuje Košťál

PRAHA

Dlouho diskutovaná stavba Národního fotbalového stadionu prý může začít už koncem příštího roku. Jasná je údajně i lokalita, pražská Letná, kde nyní stojí stánek fotbalové Sparty. Tvrdí to alespoň jeden z fotbalových bossů Vlastimil Košťál. Podle informací Práva ale známý zastánce výstavby národního stadionu na Letné neuvedl v rozhovoru zcela přesné informace.

Článek

Košťál ve zmíněném rozhovoru na dotaz, zda je možné začít stavět už v příštím roce uvedl, že svaz proto dělá maximum, pro stavbu chce využít uzavírky Letné, která souvisí se stavbou tunelů Městského okruhu a podzemního parkoviště. Zmínil také, že má pro stadion na Letné od magistrátu přislíbenou podporu a že by mohl být jednou z prvních nových staveb pro olympiádu.

Ani podpora, ani dopravní omezení ale podle informací Práva nejsou vůbec jisté. „Lze to říci tak, že bude Milady Horákové dlouhodobě uzavřena, takřka po celou dobu tam ale souběžně s touto ulicí povede provizorní komunikace, takže budou nynější objemy automobilové dopravy zachovány,“ řekl Právu šéf magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek. Dodal, že omezena bude pouze tramvajová doprava.

Bém: Národní stadión už příští rok určitě ne  

Na dotaz, zda je možné, aby se národní fotbalový stadion začal na Letné stavět už příští rok reagoval pro Právo negativně i primátor Prahy Pavel Bém (ODS). „Určitě ne, postup může být následující. Za prvé zpracování regulačních plánů zástavby Letné, nebo alespoň závazné urbanistické studie, která bude definovat funkci i objem zástavby. Nejen národního fotbalového stadionu, ale i západní části zahrnující případnou budovu Národní knihovny i severní pozemky u třídy Milady Horákové, dále také místo někdejšího Stalinova pomníku a městské dopravní infrastruktury včetně Městského okruhu. Za mimořádně významné považuji definovat i rozsah zeleně. Za druhé, vlastní urbanizaci fotbalového stadionu, se nebudu bránit,“ poslal Bém Právu v sms. Již dříve primátor také uvedl, že Letná je jednou z variant.

Prohlášení Košťála je možná jen součást kampaně

Ještě skeptičtější je pražský radní Martin Langmajer, který má v kompetenci územní rozvoj města. „Dosud jsem neviděl žádný projekt, Košťálovo prohlášení bych bral spíše s rezervou, možná je to jen součást kampaně v rámci voleb vedení fotbalového svazu,“ řekl Právu Langmajer. Podle něj by sice stadion na Letné stát mohl, ale stejně by to bylo velmi problematické.

„Územní plán to teoreticky umožňuje, pokud by ale měla být avizovaná kapacita například padesát tisíc lidí, určitě by výškově porušil dané regulace možná až o desítky metrů,“ míní Langmajer. To by podle něj bylo řešitelné jedině změnou územního plánu, o kterou dosud město nikdo nepožádal, nebo by musel být stadion doslova zakopán pod zem, což by ovšem mohlo být problematické s ohledem na tunely Městského okruhu.

„Tak jako tak by bylo potřeba zbourat, nebo rozebrat nynější stadion Sparty a na místě po něm a sousední parcele postavit stadion nový, i tak by ale byl problém s dopravním řešením, hlavně s parkováním,“ míní Langmajer. Pokud by chtěl svaz začít stavět už příští rok, musel by podle odborníků už nyní zadat zákonem stanovené posudky vlivů na životní prostředí a podobně.

Radním se nelíbí studie stavby

Odpůrce má národní stadion i na radnici Prahy 7, kam Letná spadá. Zástupce starosty Tomáš Kaštovský (ODS) totiž uvedl, že se radním nelíbí studie proveditelnosti stavby, kterou radnice od svazu obdržela. Radní Prahy 7 mají výhrady k parkování, vstupu do stadionu a požadují i novou dopravní studii pro celou oblast, podrobnou analýzu financování celého projektu a v neposlední řadě i harmonogram, z nějž vyplyne i koordinace s ostatními stavbami na Letné. Podle včerejšího prohlášení mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše je stavba, tak jak ji fotbalový svaz prezentuje neproveditelná. Ze studie je podle něj také zřejmé, že by na Letné dramaticky ubylo zeleně a přibylo betonu.

„S výstavbou z hlediska životního prostředí nelze souhlasit, neboť by došlo ke zmenšení už značně omezených ploch zeleně a rostlého povrchu,“ říká se v oficiálním zdůvodnění zamítnutí. „Ve studii navíc zcela chybělo vyjádření bezpečnostních složek,“ konstatoval Vokuš. Nejde jen o bezpečnost silničního provozu, ale také o možné riziko teroristického útoku. Navíc prý studie neřeší ani kapacitu chodníku, který vede od stanice metra Hradčanská, dvojnásobnou zátěž oproti dnešku by podle Prahy 7 neunesl. Radnici také vadí Košťálův plán, pořádat na stadionu až padesát akcí ročně, obávají o klid lidí v okolí.

Straně Zelených se stadión nelíbí

Proti výstavbě tak velkého sportovního stánku v centru jsou i různí odborníci, všude v zahraničí je podle nich běžné, že se podobné stavby situují na okraj měst, mimo rezidenční zóny. To ale Košťál odmítá s tím, že by se na periferii velký stadion neuživil. Má totiž v plánu jej co nejvíce využívat pro kulturní a společenské akce, podobně, jako to dělá například Sazka Arena.

Proti stavbě stadionu na Letné vystupuje i Strana zelených, je tématem jejích happenigů v rámci kampaně Zachraňme Letnou. Podle organizace zelených v Praze 7 má projekt národního stadionu na Letné mezi místními téměř nulovou podporu. Tvrdí rovněž, že Česko sportoviště tohoto typu vůbec potřebuje. „Stávající kapacity jsou dostatečné a zároveň se staví další podobně předimenzovaný fotbalový stadion Slavie ve Vršovicích,“ poznamenal Ondřej Mirovský (SZ). Už dříve uvedl, že takové stavby patří na okraj metropole a že Letná by měla zůstat místem pro odpočinek. S jeho názorem souhlasil i historik architektury Zdeněk Lukeš i někteří odborníci na dopravu.

Pro olympijský projekt by to bylo plus

Ani společnost Praha olympijská, která má na starosti přípravu kandidatury na hry nemůže podle svého mluvčího Karla Tejkala fotbalovému svazu říkat, co a kde má postavit. „Celý olympijský projekt stojí na využití stávajících sportovišť, každé nové privátní sportoviště, tedy například i případný národní stadion, ale šetří peníze z toho původního rozpočtu, takže je to pro olympijský projekt plus,“ řekl Právu Tejkal.

I přes to je ale zatím v rámci analýzy možných sportovišť pro OH, která je přístupná na magistrátním webu, uváděn národní fotbalový stadion v lokalitě Strahov, nynější stánek Sparty by byl podle Tejkala využit ve stávající podobě. „V podstatě čekáme, až bude potřeba v rámci procesu kandidatury ukázat všechna sportoviště, pak se udělá aktuální výčet,“ dodal Tejkal.

Reklama

Související témata: