Hlavní obsah

Van Basten po Euru 2008 odejde od nizozemské reprezentace

AMSTERODAM

Trenér Marco van Basten po mistrovství Evropy v příštím roce opustí nizozemskou fotbalovou reprezentaci. Jeho svěřence na turnaji v Rakousku a Švýcarsku čeká "skupina smrti" s finalisty loňského světového šampionátu Itálií a Francií a Rumunskem.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Marco Van Basten v příštím roce opustí nizozemskou fotbalovou reprezentaci.

Článek

Legendární útočník Van Basten vede národní tým od roku 2004 a smlouvu má do léta příštího roku. Podle nizozemských médií se nemohl domluvit s předsedou národního svazu Henkem Keslerem na prodloužení kontraktu. V minulosti vyslovil několikrát nespokojenost s tím, že jeho roční plat činí jen 700 tisíc eur ročně.

"Po čtyřech letech je čas na změnu," uvedl v úterý Van Basten v prohlášení. Zatím prý netuší, co bude dělat po odchodu z nizozemské lavičky. V poslední době se spekulovalo o tom, že by mohl převzít Ajax Amsterodam, v jehož dresu zahájil svou hvězdnou kariéru a před nástupem k reprezentaci vedl klubovou rezervu.

Šéf nizozemského fotbalu Kesler prohlásil, že Van Bastenova rozhodnutí lituje, ale respektuje ho. "Máme alespoň čas najít jeho nástupce," uvedl k ohlášenému odchodu trojnásobného držitele Zlatého míče.

Van Basten a jeho tým se netěší velké důvěře u nizozemských fanoušků. Šedesát procent z nich se po nedělním losu v anketě časopisu Voetbal International vyjádřilo, že "oranjes" na ME vypadnou v základní skupině.

Reklama

Související témata: