Hlavní obsah

Do haly fotbalisté z německé bundesligy nezamíří

PRAHA

Druhý ročník divácky velice atraktivního halového fotbalového turnaje Fortuna Víkend Šampiónů se uskuteční o prvním lednovém víkendu v Sazka areně. V moderní hale se o odměny v hodnotě 1 miliónu korun (pro vítěze je připravena polovina této částky) utkají kvalitní mužstva z české a slovenské ligy. Pořadatelé lákali i kvalitní celky z německé bundesligy.

Článek

Nakonec však do Prahy nedorazí ani jeden německý účastník. „Byli jsme v kontaktu například s Norimberkem, Borussií Dortmund či Herthou Berlín. Neúspěšné jednání jsme vedli i s týmy z rakouské Vídně, Austrií a Rapidem. Přislíbenou účast jsme měli od Debrecenu, ale poté co u týmu skončil trenér Beránek, chtělo vedení maďarského celku počkat na stanovisko nového trenéra, ten však možná ještě ani není znám, nemohli jsme čekat,“ řekl ředitel pořádající agentury Zdeněk Lang.

Loňské prvenství budou obhajovat pražští Bohemians 1905, tehdy ve finále porazili slovenský Ružomberok 4:3. Byl u toho i Dalibor Slezák, kapitán klokanů. „Loňské vítězství pro nás byl obrovský úspěch. Získali jsme díky tomu partnery i další fanoušky. Navíc to pro nás byla dobrá konfrontace se zahraničními celky a s týmy z nejvyšší české ligy," zavzpomínal Slezák a pokračoval: „Je to příjemné zpestření zimní přípravy, trenéři mohou otestovat nové hráče, moc se na to těšíme.“ Vedle Bohemians uvažovali pořadatelé i o dalším týmu s masivní podporou fanoušků. "Jednali jsme s ostravským Baníkem, z bezpečnostních důvodů jsme ale od toho raději upustili," poznamenal Lang v návaznosti na nesnášenlivost táborů Sparty a Baníku.

Rychlá hra s hodně góly 

Díky malému hřišti s mantinely je hra rychlá a především padá hodně branek, což láká diváky. Podle Slezáka se však na turnaj těší hlavně mladí hráči. "Je to rychlý fotbal, je v něm hodně důrazu a gólů. Z mého pohledu staršího hráče je to ale s opotřebovanými klouby tak trochu utrpení. Jeden turnaj v hale za sezónu stačí, ale musím říci, že se na něj moc těším," dodal Slezák.

V sobotu 5. ledna budou moci diváci sledovat boje ve skupinách. Od 11:00 hodin do 15:00 hodin je na programu skupina A, skupina B pak od 15:00 do 19:00. V neděli se od 11:00 do 15:00 bude hrát o konečné umístění. Vítěz turnaje získá prémii 500 000 korun, poražený finalista obdrží 250 000, třetí tým 150 000 a čtvrtý získá 100 000.

Systém turnaje bude stejný jako v loňském roce. Tedy dvě skupiny po čtyřech účastnících. V rámci skupiny se utká každý s každým na 2x15 minut vždy s pěti hráči do pole plus brankář. V zápasech o umístění platí, že v případě nerozhodného výsledku po základní hrací době budou o postupu rozhodovat pokutové kopy. Hrát se bude na umělé trávě Polytan, která je schválena jako povrch i pro mezinárodní utkání UEFA a FIFA, s mantinely okolo hrací plochy o velikost 48x24 m.

Skupina A
SK Slavia Praha
MŠK Žilina
FC Viktoria Plzeň
FK Viktoria Žižkov
Skupina B
AC Sparta Praha
Bohemians 1905
FK Teplice
MFK Ružomberok

Reklama