Hlavní obsah

Ivan Hašek: Na Štědrý den i Silvestr se v Dubaji trénuje

Ivan Hašek má za sebou premiérový zápas na lavičce týmu Al Ahlí. Ve čtvrtfinále tamního poháru jeho noví svěřenci uspěli a postoupili. Právě zisk poháru je hlavním cílem, který si klub stanovil. V lize je totiž až na osmém místě. Hašek má s klubem smlouvu na pět měsíců a věří, že se mu ji podaří celou naplnit. "Tady padají hlavy trenérů, samozřejmě obrazně, hrozně rychle," řekl mimo jiné pro Právo.

Foto: archiv

Ivan Hašek

Článek

Máte za sebou první utkání na lavičce klubu Al Ahlí, jak dopadlo?

Báječně, vyhráli jsme čtvrtfinálový duel místního poháru ve Spojených arabských emirátech 3:1 v prodloužení. Postoupili jsme do semifinále, takže v klubu je spokojenost. V lize jsme až osmí, s tím už se mnoho udělat nedá, ale sezónu může tenhle ambiciózní klub zachránit úspěchem v poháru. Proto jsem do Dubaje přišel.

Vánoce jste trávil jen ve společnosti asistenta Luďka Klusáčka?

Především s ním. Tady Vánoce nejsou, jsme v muslimském světě. Na Štědrý den byly dva tréninky. V klubu jsme pak měli opožděnou společnou večeři. Je to něco úplně jiného než doma. O tom, že u nás jsou Vánoce, vím z telefonu od rodiny. Na Silvestra nás čekají rovněž dva tréninky a konec roku oslavíme opět především v úzkém českém kruhu.

Jak vás přijali hráči coby nového kouče?

Ti do toho asi mluvit nemohli, kdo je bude trénovat. Z jejich přístupu k tréninku a především zápasu jsem však vycítil, že mne berou a chtějí vyhrávat. Dva naše vítězné góly v poháru dal sedmnáctiletý mladík, který přišel až v průběhu zápasu. Fotbalově na tom hráči nejsou špatně.

Domluvíte se anglicky se všemi?

S těmi, co umějí, tak ano. Mám tu také tuniského asistenta, který hovoří francouzsky a arabsky, takže využívám i jeho.

V Česku mrzne, v Dubaji si asi užíváte sluníčka...

Přes den tu je na slunci přes třicet stupňů, ve stínu kolem pětadvaceti. Jakmile slunce zapadne, teplota klesá, večer už bývá kolem šestnácti. Ale mráz a sychravo mi tu nechybějí.

Smlouvu máte na pět měsíců, zůstal byste i déle?

Tak tohle neřeším. Úspěch bude, když tu vydržím těch pět měsíců do konce smlouvy. Tady padají hlavy trenérů, samozřejmě obrazně, hrozně rychle. Párkrát nevyhrajete a letíte. To mne snad nepotká. Chtěl bych s Al Ahlí vyhrát pohár.

Reklama